Connect with us

Az oroszok az Interneten is támadnak

Dotkom

Az oroszok az Interneten is támadnak

A szlávok megint bevetették a „web-bombázást”.

Sajnálatos esemény árnyékolta be a huszonkilencedik, pekingi dopping-erőpróbát: Oroszország a múlt hét végén fegyveres konfliktusba keveredett Grúziával. A nagy medve déli szomszédja azzal vívta ki Medvegyev (és közvetve Putyin) haragját, hogy az országához tartozó Dél-Oszétiában megpróbálta helyreállítani az alkotmányos rendet. Oroszország ugyanis a Szovjetunió felbomlása után nem sokkal orosz állampolgárságot adott a dél-oszéteknek, hogy ezzel is gyengítse Grúziát. A terület gyakorlatilag az elmúlt másfél évtized alatt csak névleg volt a kisebbik állam része; ugyanakkor a nemzetközi megállapodások, Oroszország által is elismert határszerződések szerint integráns részét képezte Grúziának. A grúzok megpróbálták teljesen visszafoglalni Dél-Oszétiát (fegyverrel is), minek következtében Moszkva azonnal mozgósította csapatait. Ennek eredményeként a szóban forgó terület (és Grúzia észak-nyugati része, a szintén szakadár régiónak számító Abházia) teljes mértékben kikerült a grúzok irányítása alól – hogy finoman fogalmazzunk.

Mindez önmagában nem kívánkozna egy IT-újság hasábjaira, de annak megértéséhez mindenképpen szükséges, hogy miért is indított Oroszország összehangolt cybertámadást déli szomszédja ellen. A Nagy-Britanniában tevékenykedő grúz nagykövetség állítása szerint az orosz medve a kis ország website-jait támadja, összhangban a fegyveres akciókkal. A követség szóvivőjének közlése szerint a hétvége óta rengeteg grúz weboldal elérhetetlenné vált, „köszönhetően” az oroszok szolgáltatásmegtagadásra (DoS) irányuló támadásainak. „Grúzia jelenleg azon dolgozik, hogy átirányítsa webes forgalmát.” – közölte a szóvivő.

Pikantériája a helyzetnek, hogy a grúzok egyelőre vizsgálják az esetet, száz százalékos bizonyítékot még nem tudnak felmutatni arról, hogy valóban az oroszok tehetők felelőssé az online eseményekért. „De ki más lehetne?” – tette fel a költői kérdést a szóvivő, és valószínűleg igaza van: ugyan ki másnak lenne érdekében egy ország szinte komplett webes infrastruktúráját elérhetetlenné tenni, ha az adott ország éppen háborúban áll egy másikkal, mint az ellenségnek.

És nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy nem ez az első nagyszabású webes támadás az oroszok részéről. Tavaly Észtországra csapott le a szláv cyberroham, bár akkor nem (sem?) ismerte el a vezetés, hogy hivatalosan szabad utat adott volna ilyen akció végrehajtására. Mint ismeretes, az oroszok tiltakozását egy, az észt fővárosban, Tallinban álló szovjet emlékmű elmozdítása váltotta ki. Bővebben itt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő