Connect with us

Hirdetés

technokrata

Milliárdokat pazarol el az állam felesleges szerverekre

Dotkom

Milliárdokat pazarol el az állam felesleges szerverekre

Alacsony a kiszolgálók átlagos kihasználtsága, feleslegesek a beszerzési eljárások, és az energiapazarlás mértéke is elképesztő.

Szervervirtualizáció segítségével hatalmas megtakarításokat érhetnének a költségvetési szervek, írta a hwsw.hu. A Polygon informatikai rendszerszállító cég szerint ezt a kiszolgálók rendkívül alacsony átlagos kihasználtsága magyarázza, mellyel nemcsak felesleges beszerzési és felügyeleti költségek képződnek, de az energiapazarlás is drámai méreteket ölt.

A Bell Research adataira alapozva a Polygon úgy becsli, hogy a közintézményeknél üzemelő nagyjából 23 ezer szerver energiafogyasztása alsó hangon 1,3 milliárd forintot tesz ki. A cég szerint ez pazarlás, ugyanis a a legtöbb szervezetnél még ma is úgy gondolkodnak, hogy minden egyes szerverfeladatra (e-mail, fájl, web, adatbázis, alkalmazások stb.) külön hardvert üzemelnek be, és ez rendkívül alacsony kihasználtsághoz vezet. A Polygon szerint ilyen környezetben a szerverek kapacitásainak kihasználtsága 10 százalék alatti, vagyis idejük 90 százalékát üresjáratban töltik. Ez a jelenség az olcsó x86-os tömegszerverek megjelenésével burjánzott el, szemben a sokkal tervezettebb RISC és mainframe korszakokkal.

A szerverek konszolidációjával, melyhez többek közt virtualizációs technikák kínálnak eszközöket, nagyjából akár 8-15 szervert is kiszolgálhat egyetlen megfelelő teljesítményű, ami a már jól ismert megtakarításokhoz vezet: kevesebb szervergépen kívül kisebb munkaerő-ráfordítás, lényegesen kedvezőbb energiafogyasztási és hűtésdíjak, valamint kisebb helyigény. A Költségvetési intézményeknél 7,5 ezer szerver üzemel a 23 ezerből, és 3 év alatt a megtakarítás elérhetné akár az egymilliárd forintot is. A korrektség jegyében ugyanakkor megjegyzi a cég, hogy a kormányzati intézményeknél számos igénynek és előírásnak kell megfelelni, melyek gátját állhatják a az optimális műszaki kialakításnak.

Az IDC egy európai felmérése arra a következtetésre jutott, hogy azok a vállalatok, melyek meg megtapasztalták a virtualizációban rejlő előnyöket, azoknál rohamosan terjed annak alkalmazása. Azok a cégek, melyek alkalmaznak már éles környezetben virtualizációt, a tavaly megvásárolt szervereik több mint harmadát virtualizálták, idén pedig már több mint a felét fogják — a legfontosabb mozgatóerő a költségek csökkentése. A magas számok az IDC-t is meglepték. A kutatás alapján bizalmi alapon a vállalatok 82 százaléka alkalmaz VMware-t, ezzel toronymagasan vezet a 13 százalékos penetrációjú Microsoft előtt — a válaszadók 14 százaléka virtualizál UNIX vagy mainframe környezetben.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés