Connect with us

Az MTelekom támogatja az Euro-Mediterrán Egyetemet

Dotkom

Az MTelekom támogatja az Euro-Mediterrán Egyetemet

A Magyar Telekom az új nemzetközi Euro-Mediterrán Egyetem (Euro-Mediterranean University, EMUNI) működését biztosító egyetemi alapítvány (EMUNI Foundation) egyik alapítójává vált – a támogatói szándéknyilatkozatot a közelmúltban írta alá a szlovéniai Portorozban Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója.

A Magyar Telekom az aláírással vállalta, hogy az EMUNI Alapítvány társalapítójaként az egyetem támogatója lesz. Az alapítvány célja a lehető legszélesebb körű támogatás biztosítása az egyetem részére, elsősorban a felsőoktatási és kutatás-fejlesztési intézmények kapcsolatainak erősítése, a diákok és oktatók mobilitásának elősegítése, valamint a kutatási eredmények cseréjének és alkalmazásának ösztönzése révén. Az alapítók és az EMUNI egyetem közötti együttműködés konkrét módozatait az alapítvány statútuma fogja rögzíteni.

Az EMUNI Alapítvány létrehozását követően került sor az egyetem megalapításának hivatalos ünnepségére, amelyen az alapítványt létrehozó vállalatok és a partneregyetemek, illetve országaik képviselői mellett részt vett az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a szlovén kormány több tagja.

A portorozi székhelyű egyetem megalapítására mintegy kétéves előkészítő munka eredményeként került sor. Szlovénia 2006-ban, az Euro-Mediterrán Partnerséghez történő konkrét hozzájárulásként döntött egy multilaterális, a kétoldalú oktatási együttműködési projekteket összefogó egyetem megalapításáról. A kezdeményezés illeszkedik az Európai Unió és a 2008-as szlovén EU-elnökség egyik kiemelt programjába, az interkulturális dialógus erősítésébe. A koncepció lényege: A Mediterráneum mint hozzáadott érték – ez határozza meg a tervezett oktatási programokat is, amelyek újdonságot kínálnak az EU, az Európai Gazdasági Térség és a Földközi-tengeri térség összesen 37 országának diákjai számára.

Magyarország részéről az EMUNI szakmai partnereként együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a budapesti Corvinus és ELTE, továbbá a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem is. Június 9-én került sor a részt vevő egyetemek delegáltjait tömörítő Nemzetközi Tudományos Tanács első ülésére, amelynek során aláírták az egyetem alapító okiratát.

A portorozi székhelyű egyetem megalapítására mintegy kétéves előkészítő munka eredményeként került sor. Az egyetem a tervek szerint a 2008-2009-es tanévben kezdi meg működését, míg önálló akkreditált képzései 2009-2010-től indulnak. 2008 nyarán kerül sor az első, három turnussal indított nyári egyetemi programra, ahol magyar professzorok is vezetnek kurzusokat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom