Connect with us

technokrata

A külföldiek is spórolhatnak a telefonáláson

Dotkom

A külföldiek is spórolhatnak a telefonáláson

Még nem jelentkezett a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál (NHH) a legnagyobb vietnami távközlési társaság, a VNPT – tudtuk meg az NNH-tól.

A CTK cseh hírügynökség beszámolója szerint a VNPT a napokban kezdte meg működését Csehországban. Arról is szóltak hírek, hogy a cég augusztusban a szlovák, a lengyel, a magyar és a román piacra is be akar lépni, az év végéig pedig Németországot, valamint Franciaországot is célba veszi, sőt a helyi törvényi előírásoktól függően a mobilpiacon is tevékenykedni szeretne.

A VNPT Csehországban az ott élő vietnamiakra szakosodik, akiknek előfizetői kártyát kínálnak vezetékes telefon használatára. Radovan Mihálik, a cég egyik vezetője szerint az ügyfélnek nem kell szolgáltatót cserélnie, csupán a kártyát kell megvásárolnia, majd beütni a kártya kódját és a megfelelő hívószámot, így a jelenleginél olcsóbban telefonálhat Vietnamba. Valójában nem is szükségszerű, hogy az NHH információval rendelkezzék a cég esetleges piacra lépéséről. A kártyaárusítást ugyanis kereskedelmi tevékenységnek tekinti a vonatkozó törvény, vagyis az ezt végző vállalkozásnak nincs bejelentési kötelezettsége az NHH felé.

Csehországban a megcélzott piacot 300 ezresre becsülik, bár a cseh statisztikai hivatal szerint az országban legfeljebb 60 ezer vietnami él – akik ugyanakkor vonzó ügyfelek, mivel nagyon sokat használják a telefont. A magyarországi adatok szerint 2007 végén mintegy 280 érvényes munkavállalói engedély volt vietnamiaknál. Megfigyelők szerint tehát egyelőre kétséges, hogy sikeres lenne-e Magyarországon a csehországi szolgáltatás.

Péterffy Gábor, az NHH kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta, hogy korábban bejelentkezett a hivatalnál egy kínai cég, amelyről idővel kiderült, hogy kártyákat árul, tehát kereskedelmi tevékenységet végez, nem klasszikus értelemben vett távközlési szolgáltatást nyújt. Mivel nem tartozik a hírközlési törvény hatálya alá, vagyis a hivatalnak nem kell regisztrálnia, ezért törölték az NHH nyilvántartásából. Ez azonban nem zárja ki, hogy egy piaci szereplő nyújtson ilyen szolgáltatást a magyarországi kínai közösségnek.

A Vodafone ügyfelei az olimpia ideje alatt a Vodafone Passport szolgáltatás segítségével a kapcsolási díjon felül a hazai percdíjakon beszélhetnek Kínában. A Vodafone számlás előfizetői ezt 2008. augusztus 1-je és szeptember 30-a között a China Mobile hálózatán vehetik igénybe, de feltöltőkártyás ügyfelek számára csak hívásfogadásra érvényes a Vodafone Passport a China Mobile hálózatán. A T-Mobile-osok pedig akár a teljes olimpia alatt 30 százalékkal olcsóbban indíthatnak hívásokat a China Mobile hálózatából.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom