Connect with us

Hirdetés

technokrata

“Ál weboldalak” fenyegetik a magyarokat (is)

Dotkom

“Ál weboldalak” fenyegetik a magyarokat (is)

A gyanútlan látogató számára hitelesnek mutatkozik.

Az IT technológia fejlődésével, az interneten folyó adatforgalom védelme érdekében egyre inkább a folytonos biztonság elve kerül előtérbe. Jó példa erre a Debian nyár eleji bejelentése, miszerint hibát észleltek az általuk terjesztett OpenSSL csomagban, így a rendszer által előállított tanúsítványok biztonsági kockázatot hordoztak. A kódhiba miatt a Debian Linux szervereken generált tanúsítványok kulcsait jelenlegi technológia mellett egy képzett adathalász képes lett volna megfejteni alig több mint 3 óra alatt. Az ügyfelek adatforgalmának titkosítását biztosító hiteles SSL tanúsítványok kibocsátásával is foglalkozó NetLock Kft. kriptográfiai monitoring csoportja a bejelentés kapcsán a problémát valósnak ítélve, proaktívan értesítette ügyfeleit és személyes konzultációt biztosított számukra. Az érintett weboldalak kapcsán rövid időn belül megkezdte az új tanúsítványok kibocsátását, majd a kérdéskörben érintett sérült tanúsítványokat kompromittáltságuk miatt központilag visszavonta.

A cég a fő veszélyt abban látja, hogy a megfejtett kulcspárok birtokában az említett támadó létrehozhat egy olyan SSL tanúsítványt, amely teljesen megegyezhet az eredeti oldalon (pl. banki bejelentkező felületen) használt SSL tanúsítvánnyal. A hiba kihasználásával létrehozott tanúsítvány bármely adata (pl. a tanúsítványban található webcím) megváltoztatható, így az adathalászat eszközéül használt „ál weboldal”, a gyanútlan látogató számára hitelesnek fog mutatkozni. Ezen az oldalon pedig a látogató, akaratán és tudtán kívül illetéktelenek részére ad meg olyan információkat (pl.: bankkártya adatok, belépési nevek, jelszavak stb.), amelyekkel később nagy kár okozható.

A NetLock Kft. a Debian bejelentése alapján széles körű elemzést is készített mintegy 70 ezer magyar domaint vizsgálva, felmérve azok biztonságát. A felmérés szerint a 70 ezer hazai honlapból alig 3000 rendelkezik – a weboldal legmagasabb szintű biztonságát szavatoló – SSL tanúsítvánnyal, és közülük is 14 százalék kriptográfiailag gyenge tanúsítványt használ, azaz kompromittáltnak tekinthető az említett Debian kódhiba által. A NetLock szerint ez a helyzet aggasztó, mivel az eredmény pontosan azt mutatja, hogy a magyarországi site-ok többsége nem, vagy nem megfelelően használ SSL technológiát, ezért felületükön bizalmas információt átadni, online fizetni, adatforgalmat bonyolítani jelenleg nem biztonságos.

Netlock
A NetLock Kft. hazai székhelyű vállalat. A lokális piac ismeretéből adódóan a tanúsítvány-kiadási eljárása biztonságosabb a nemzetközi szolgáltatókénál, emellett magyar nyelven támogatott. Ugyanakkor a NetLock tanúsítványok az egész világon elfogadottak, hiszen a NetLock Kft. 1999 óta világszerte valamennyi Microsoft termékben (Internet Explorer, Outlook, Outlook Express), valamint 2005 óta a Mozilla Suite, Firefox, Safari, Thunderbird böngészőkben és levelező szoftverekben, a PGP alkalmazáscsomagban mint megbízható legfelső szintű hitelesítés-szolgáltató szerepel.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés