Connect with us

technokrata

Megszabadult bábáitól az Alcatel-Lucent

Dotkom

Megszabadult bábáitól az Alcatel-Lucent

Kirobbanó örömmel fogadta a tőzsde az Alcatel-Lucent SA, a világ vezetékes távközlési hálózatokat szállító legnagyobb cégének bejelentését, miszerint távozik posztjáról a vállalat vezérigazgatója, Patricia Russo és elnöke, Serge Tchuruk.

Az ő ötletük volt ugyanis a két társaság 2006. novemberi egyesítése, ami – mint azóta kiderült – katasztrofális eredménnyel járt. Az Alcatel-Lucent piaci értékének 62 százalékát veszítette el az elmúlt 20 hónapban, április és június között pedig már a hatodik veszteséges negyedévét zárta. A befektetők a két vezető távozása felett érzett boldogságukban lelkesen vásárolni kezdték a társaság részvényeit, 5,5 százalékkal dobva meg azok árfolyamát – még arról is megfeledkeztek, hogy a második negyedévben a tavaly ilyenkor elszenvedett 586 millió euróról 1,1 milliárdra ugrott a vállalat nettó vesztesége. Az árbevétel pedig 5,2 százalékkal, 4,1 milliárd euróra csökkent.

Valószínűleg enyhíti a régóta a pokolba kívánt menedzserek felelősségét, hogy az Alcatel-Lucent jelentős részben egy technológiai ugrás miatt veszítette el piacait. A cég az internetezést is lehetővé tévő mobiltelefon-hálózatok úgynevezett CDMA technikai szabványának specialistája, ám mire az erre alapuló hálózatokat eladhatta volna, megjelent egy fejlettebb változat, a W-CDMA. Ebben a technológiában gyengébb versenytársainál, ezért hátrányba került velük szemben. A társaság tavaly 6700 alkalmazottját volt kénytelen elküldeni és a két menesztett vezető a megmaradt 77 400 dolgozóból további tízezer elbocsátást tervezte.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek