Connect with us

technokrata

Az Antenna Hungária mindent visz

Dotkom

Az Antenna Hungária mindent visz

A földfelszíni digitális televíziós és rádiós pályázatot is az Antenna Hungária (AH) Zrt.

nyerte – jelentette be pénteken Pataki Dániel, a pályázatot lebonyolító Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke. Ugyanezt az ajánlatot terjesztették az eseti országgyűlési bizottság elé két hete, amelynek a hozzájárulása kellett a végeredményhez. Elsőre nem fogadta el a bizottság a javaslatot, és bár érdemi változtatás nem történt, most mégis áldását adta rá, miután az NHH részletesen és alaposan indokolta a döntést.

A nyertes pályázó vállalása szerint a digitális földfelszíni televíziózás Magyarország területének 59 százalékán, a mobiltelevíziózás pedig az ország területének 16 százalékán (Budapesten) indul el már idén. S mindezek mellett a rádiós hálózat is üzemel az év vége felé, a tévés hálózat 2011, a rádiós pedig 2014 végéig épül ki országosan. Mindkét pályázaton szoros volt a verseny – mondta a Napi kérdésére Rozgonyi Krisztina, az NHH alelnöke. A televíziós műsorszóró pályázat nyertese a minimális 300 millió forint helyett 360 millió forintos egyszeri díjat fizet, az általa vállalt árbevétel-alapú pályázati díj pedig – az előírt minimumnak megfelelően – az éves árbevétel három százaléka. A másik pályázó 400 millió forintos egyszeri és 3 százalékos árbevétel-alapú díjjal pályázott. A rádiós műsorszóró-hálózat üzemeltetési jogáért kiírt pályázat nyertese 60 millió forintos egyszeri díjat fizet az előírt minimálisan 50 millió forint helyett, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig az előírt minimumnak megfelelően az éves árbevétel 0,5 százaléka. A másik pályázó 125 millió forintos egyszeri és 3 százalékos árbevétel-alapú díjjal pályázott. Az AH főként a közszolgálati csatornák továbbításáért kért alacsonyabb összeggel körözte le versenytársait.

A televíziós tender mindkét pályázója vállalta, hogy országosan ingyenesen sugározza a három közszolgálati csatorna (m1, m2, Duna TV), valamint a Viasat3 és a Humor1 műsorát. A pályázati kiírás szerint az is biztos, hogy a szolgáltatók kínálatában szerepel majd az ATV és a hírTV is, de azt még nem tudni, hogy ezeket is ingyenesen továbbítja-e a nyertes. Rozgonyi szerint 90 napon belül annak is el kell dőlnie, hogy a TV2 és az RTL Klub rajta lesz-e a földfelszíni digitális palettán, ha igen, ingyenesen lesznek-e foghatók. A rádióknál ingyenesen elérhető lesz a Magyar Rádió és a Katolikus Rádió műsora, és hozzáférhető az InfoRádió, a Klubrádió és a Lánchíd Rádió is. Az, hogy ezeken túl milyen tévés és rádiós tartalmak kerülnek fel a digitális csatornák közé, a piaci szereplők döntésén múlik.

Idén elindulnak a földi digitális adásokSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek