Connect with us

Új módszerekkel támadnak a bűnözők

Dotkom

Új módszerekkel támadnak a bűnözők

Új technológiák használata mellett az emberi hiszékenység kihasználásának bizonyos formáit is megújítják a kiberbűnözők, hogy tőrbe csalják az ügyfeleket és a vállalatokat.

Már évtizedek óta léteznek az olyan hiszékenységre épülő taktikák, mint például a nigériai adathalászati csalás vagy a „spanyol elítélt” csalás, ám a kiberbűnözők folyamatosan frissítik és modernizálják a módszereket, attól függően, hogy éppen milyen trendek jelennek meg a világban. Például a népszerű közösségi oldalak interaktivitásának megteremtéséhez használt eszközök és technológiák alapot szolgáltatnak a kiberbűnözéshez is. Márciusban a Trend Micro több mint 400 olyan adathalász eszközt talált, amelyek az adathalász webhelyekkel Web 2.0-s oldalakat (közösségi hálózatok, videomegosztás és VoIP), ingyenes e-mail szolgáltatókat, bankokat és népszerű e-kereskedelmi weboldalakat céloztak meg.

Nemrégiben az adathalászat egy új formája azért tudott kárt okozni, mert figyelmeztette a lehetséges áldozatokat: felhívta a figyelmet az adathalász e-mailekre, így hivatalos látszatot keltett, majd rávette a gyanútlan felhasználót, hogy egy megtévesztő oldalra vezető hivatkozásra kattintson. A kéretlen levélküldők is megújítják bevált módszereiket. Februárban a Trend Micro egy a VoIP-ra épülő adathalászati (más néven „vishing”) támadást vizsgált. Az üzenet meggyőzőnek tűnt, az összes hivatkozás a megfelelő és legális céloldalakra mutatott. A levél azonban tartalmazott egy hamis telefonszámot, amelyet a címzettnek fel kellett hívnia, hogy újra aktiválja állítólagosan „felfüggesztett” fiókját. A telefonszámon a felhasználóktól elkérték bankkártyájuk számát és PIN-kódjukat, akik így tudtukon kívül hozzáférést biztosítottak bankszámláikhoz az adathalászok számára.

Kártékony programok fejlesztése vegyes fenyegetésekhez
A kártékony programok változatait eddig általában különálló fenyegetésekként kezelték. Napjainkban a profitorientált webes fenyegetések egyetlen webes fenyegetésre épülő üzleti modellben ötvözik a különböző kártékony szoftverösszetevőket. Például egy kiberbűnöző olyan üzenetet (kéretlen levelet) küld, amely egy e-mailbe vagy azonnali üzenetbe beágyazott rosszindulatú hivatkozást tartalmaz. A felhasználó rákattint a hivatkozásra, amely egy olyan weboldalra vezet, ahol egy fájl (trójai) automatikusan letöltődik a számítógépére. A trójai utána letölt egy további fájlt (kémprogram), amely bizalmas információkat gyűjt, például bankszámlaszámokat (kémprogrammal végzett adathalászat). Bár mindez egyetlen támadásnak tűnik, a vegyes fenyegetésekkel szemben sokkal nehezebb felvenni a harcot, és sokkal nagyobb veszélyt jelent a felhasználók számára.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő
09

Autók

De miééért kellett ezt tenni az orrával?

2017. február 22. szerda
jpg

Fotó-videó

Donald J. Trump beiktatása 180°-os gigapixel portrén

2017. január 23. hétfő