Connect with us

technokrata

A Nokiát még a Sony Ericsson is húzza

Dotkom

A Nokiát még a Sony Ericsson is húzza

A Credit Suisse pénteki közleményében lefelé módosította a Nokia részvényeire vonatkozó ajánlását.

A svájci pénzintézetnél korábban a tech-szektor többi tagjához képest túlteljesítőként tartották nyilván a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójának papírjait, most azonban szektorsemlegesre rontották a részvény megítélését, célárát pedig 30 euróról rögtön 18,50 euróra módosították. A Credit Suisse szakembereinek érvelése szerint a Nokia jelenlegi 49,4 százalékos részesedése az okos telefonok világpiacán már a közeljövőben tarthatatlanná válhat.

A Nokia részvényei Helsinkiben közel 4,5 százalékos esést követően 15,4 eurón zártak pénteken. A részvény árfolyamának ilyen mértékű zuhanásában azonban az is közrejátszott, hogy szektortársa, a Sony Ericsson (SE) közölte: az idei év második negyedévében nem számít nyereségre. A japán Sony és a svéd Ericsson közös vállalkozása az elmúlt időszakban nem rukkolt elő újabb készülékekkel, azonban beszállt a vetélytársai által diktált árleszállító versenybe, minek következtében a profitmarzsa jelentős mértékben csökkent.

Az SE idén már második alkalommal kénytelen lefelé módosítani kilátásait. A társaság drágább készülékei nem vehetik fel a versenyt a Nokia és az Apple okos telefonjaival, olcsóbb telefonjainak ára pedig rendre felülmúlja a szintén vetélytárs LG Electronics ajánlatait. Az SE így két szék között a pad alá esett, egyúttal a szektorranglistán visszaszorult az ötödik helyre, pozícióját átadva az LG-nek.

A Sony részvényeinek jegyzése Tokióban 4,4 százalékkal, míg az Ericssoné Stockholmban 7,2 százalékkal zuhant a bejelentés hatására.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek