Connect with us

technokrata

Hogyan válasszunk villámvédelmi berendezést?

Dotkom

Hogyan válasszunk villámvédelmi berendezést?

Idén is lesz zápor, zivatar, villámlás, ám a túlfeszültség-védelmi eszközök ára minden esetben eltörpül a villámlás okozta, túlfeszültségből eredő károk értéke mellett.

A nyári zivatarokkal együtt járó villámlásra, túlfeszültség okozta károkra hívja fel a figyelmet az APC by Schneider Electric, az integrált kritikus áramellátási és hűtési megoldások piacvezető szállítója és az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az OMSZ adatai szerint nyáron, júniusban és júliusban a legzivatarosabb az idő, ilyenkor csap le a legtöbb villám. A gyakori villámlás túlfeszültséggel járhat együtt, amely jelentős károkat okozhat az érzékeny elektronikai berendezésekben, esetenként zárlatot vagy tüzet is.

Az APC felmérése szerint a hazai háztartások 53 százaléka észlelt már áramellátási problémát, és ezek a problémák a háztartások több mint 17 százalékánál villámcsapás okozta túlfeszültségre voltak visszavezethetőek. Ezzel együtt a lakosság 60 százaléka nem tud arról, hogy a villámhárítón kívül egyéb villámvédelmi megoldások is létezhetnek.

„A zivatarfelhőkben kialakuló villám a természet egyik leglátványosabb, de egyben egyik legveszélyesebb jelensége. Megfigyelhető, hogy hegyvidékek körzetében jóval több villámra kell számítanunk, mint síkvidékeken. Magyarországon évi átlagban 30-40 zivataros nap fordul elő, legnagyobb gyakorisággal május és július között” – mondta el Sándor Valéria, az Országos Meteorológiai Szolgálat Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztályának vezetője. „A villámcsapás helyét előre meghatározni nem lehet, sokszor a legváratlanabb helyeken tapasztalható. A villámok egy része a kiemelkedő helyeket, tárgyakat keresi, ezért egyfajta védekezési mód a villámhárítók építése, ezáltal a villám energiája levezetődik és megelőzhetők a mechanikai károk, vagy egy tűzeset is. Éppen ezért viszont veszélyes magányos fa alatt menedéket keresni” – tette hozzá Sándor Valéria.

„Mit tegyünk, ha odakint szakad az eső és villámlik? Sokan azt gondolják, hogy elegendő, ha kihúzzák a konnektorból a tévét, házimozi-rendszert. Sajnos el kell őket keserítenem: ezzel még korántsem oldottak meg mindent. Egyrészt azért, mert az elektromos- és hírközlési hálózatokba bejutó villám zárlatot vagy tüzet okozhat, másrészt pedig azért, mert így még mindig nem védik meg az adatkábeleket a túlfeszültségtől” – mondta el Szarka Attila, az APC rendszermérnöke. „Egy túlfeszültség-védelmi berendezéssel kapcsolatban egyben biztosak lehetünk: az eszköz értéke minden esetben eltörpül egy villámlás és túlfeszültség okozta károk értéke mellett. Fontos, hogy mindenki az igényeinek, eszközeinek megfelelő túlfeszültség-védelmi berendezést válasszon: egy kisebb irodának másra van szüksége, mint egy nagy szerverteremnek vagy egy átlagos otthoni felhasználónak. Az általunk kínált megoldás egy több lépcsős túlfeszültség-védelmi megoldásnak egy eleme: a finom védelem, amely a leggyakrabban előforduló kockázati tényezők ellen véd. Az APC weboldalán egy egyszerű, három lépésből álló túlfeszültség-választó kitöltésével mindenki megtalálhatja a számára megfelelő megoldást” – tette hozzá Szarka Attila.

Hogyan válasszunk túlfeszültség-védelmi megoldást és szünetmentes berendezést?

1. Olyan túlfeszültség-védelmi megoldást válasszunk, amelynek feszültség-áteresztő értéke alacsony. Figyeljünk arra is, hogy a túlfeszültség-védelmi megoldás csak akkor működik, ha a lakásban megfelelő a földelés.

2. Olyan túlfeszültség-védelmi megoldást válasszunk az elektronikai eszközök védelmének biztosítása érdekében, amely az áramlökések által veszélyeztetett összes lehetséges útvonalat, többek között az elektromos vezetékeket, telefonvezetékeket, adatkábeleket és koaxiális kábeleket is védi.

3. Lássuk el szünetmentes tápegységgel azokat az eszközöket, amelyek esetében fontos, hogy áramszünet esetén is tovább működjenek.

4. Olyan szünetmentes tápegységet válasszunk, amelynek áthidalási ideje skálázható további akkumulátorcsomagok csatlakoztatásával, ha növelni szeretnénk a kulcsfontosságú eszközök működési idejét.

5. Hozzuk ki a legtöbbet értékes házimozi-rendszerünkből, és egyben óvjuk is azt olyan, az energiaellátás minőségét javító eszközzel, amely nem kizárólag az áramlökések ellen véd, hanem szabályozza a feszültséget, és zajszűrővel is rendelkezik.

6. Biztonságunk érdekében olyan áramellátás-védelmi eszközöket válasszunk, amelyek teljes élettartama során a gyártók vállalják a rájuk csatlakoztatott eszközökben keletkezett károk megtérítését.

7. A tanúsítványokra is ügyeljünk: olyan áramellátás-védelmi eszközöket vásároljunk, amelyeket UL, cUL, CSA vagy más nemzeti tanúsítvánnyal rendelkező tesztlaboratórium (Nationally Recognized Test Lab – NRTL) igazoltan minősített.

Az adott alkalmazásokhoz a legmegfelelőbb túlfeszültség-védelmi megoldás kiválasztásához használjuk az APC szolgáltatását. A honlapon egyszerűen adjuk, hogy milyen elektronikus eszközt szeretnénk védeni, és a túlfeszültség-védelmi megoldást kiválasztó alkalmazás megjeleníti a célnak leginkább megfelelő eszközök listáját.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle