Connect with us

technokrata

Nem tetszik az elemzőknek a Nokia

Dotkom

Nem tetszik az elemzőknek a Nokia

A Credit Suisse szakemberei lefelé módosították a papírra vonatkozó ajánlásukat.

A svájci pénzintézet szakemberei tartásra javasolják a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójának, a Nokiának a részvényeit, egyúttal a papír célárából is lefaragtak. A Credit Suisse érvelése szerint a Nokia világpiaci okostelefon-részesedése, amely jelenleg 49,4 százalék, a közeljövőben tarthatatlan marad.

A szakemberek a tech-szektor többi részvényéhez képest korábban túlteljesítőként tartották nyilván a Nokia papírjait, most azonban szektorsemlegesre rontották a részvény megítélését, a célárát pedig 30 euróról rögtön 18,50 euróra módosították.

Mintegy a Credit Suisse jóslatára rácáfolva a Nokia pénteken jelentette be, hogy a brit Symbian társaság általa eddig nem kontrollált 52 százalékos részvénycsomagjára is igényt tart. A Symbian többi részvényese, köztük a Sony Ericsson és a Siemens is, pozitívan reagáltak a vételi ajánlatra. Amennyiben az üzlet létrejöhet, a 100 százalékosan Nokia tulajdonba kerülő Symbian, amely az okostelefonok mintegy kétharmadát látja el a működéshez szükséges szoftverrel egyértelmű kihívást jelenthet a Google piaca ellen. Az internetes óriás által fejlesztett nyílt forráskódú Android platformjának népszerűsége folyamatosan nő, elhódítva a piacot a jelenleg még korlátozott programozói hozzáférést biztosító Symbian szoftverétől. A Nokia szándékai szerint követné a Google példáját, megnyitná a platformját a külső fejlesztők előtt, ezzel biztosítva azt, hogy azok lépést tartanak a piac elvárásaival, egyúttal abban is reménykedve, hogy meg tudja őrizni a piacai feletti irányítást.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle