Connect with us

technokrata

Most jön csak az igazi zűrzavar.com

Dotkom

Most jön csak az igazi zűrzavar.com

Látszólag a lehetőségeket bővíti, valójában azonban bábeli zűrzavart hozhat, ha az internetes domainnevek szabályozásával foglalkozó szervezet, az Icann lehetővé teszi lényegében bármilyen végződés használatát az internetcímek pontja után.

Jelenleg összesen 37 karakter használható – betűk a-tól z-ig, számok 0-tól 9-ig és a kötőjel -, ezeket is meghatározott végződésekben alkalmazzák; a legismertebbek az országokat jelölő betűpárok (például .hu), illetve az intézményeket azonosítók (például .org). Iparágakat, termékeket vagy bármi mást jelző végződések csak kivételképpen ismertek, például a polinéziai Tuvalu-sziget jó pénzért licenceli .tv végződését számos tévétársaságnak.

Az Icann döntéshozói sokáig idegenkedtek a lazítástól, egyebek mellett megtagadták a .xxx kiadását a pornóiparnak, mondván: ezzel beavatkoznának abba, hogy adott tartalmak milyen név alatt jelenhetnek meg. Mostanra azonban megérett bennük az elhatározás: akár a cirill vagy az arab betűk használatát is lehetővé tehetik a pont után. Ez olyan lehetőséget nyit a virtuális térben, mint amikor a XIX. században az USA-ban újabb és újabb földterületek váltak elérhetővé a bevándorlók számára – mondta a BBC-nek az Icann főnöke, Paul Tworney.

Nagy zűrzavart okozhat azonban, hogy szinte minden elnevezésért verseny indulhat meg. Ha csak a gazdasággal összefüggő lehetőségeket nézzük, felmerül a kérdés, ki használhatja a .minőség vagy a .érték végződést. Ilyen esetekben valóságos árverés indulhat egy-egy név megszerzéséért az erre jogosult internetes regisztrátor szervezeteknél. Arról a harcról nem is szólva, hogy kié legyen például a kovács.jános domainnév.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle