Connect with us

Hirdetés

technokrata

Idén kiírnák az új mobilpályázatot?

Dotkom

Idén kiírnák az új mobilpályázatot?

Még ebben az évben újabb szereplővel gyarapodhat a mobilszolgáltatók köre, vagyis a meglévő három mellé egy negyedik társulhat, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) honlapján található anyagban ugyanis az áll, hogy a hazai és más európai távközlési piacok elemzése alapján az NHH lehetőséget lát egy 2008 folyamán kiírandó GSM/UMTS és 450 MHz-es tender sikeres lebonyolítására.

(Egy ideje talonban van a negyedik frekvencia; az NHH korábban megpróbálkozott ennek “értékesítésével”, de a pályázat akkor nem hozott eredményt, így a Vodafone 1999-es megjelenése óta háromszereplős a piac. Úgy tűnik, az NHH vezetői szerint némileg változott a piaci környezet, ami elvezethet az újabb tendereztetés sikeréhez.) Az NHH július 16-án nyilvános meghallgatást tart “versenyélénkítés a magyarországi távközlési szektorban, új mobilhálózati és virtuális szolgáltatók megjelenésének lehetősége” témakörben, s ennek előkészítő anyagában az előbbieken túl is szerepel, hogy egy új piacra lépő számára 2008 végétől szabad blokkok válnak elérhetővé a 450 MHz, 900 MHz GSM (később UMTS is), 1800 MHz és 2100 MHz UMTS frekvenciasávokban, és 2009-től a 2,3 GHz-es sávban is lesz kiadható blokk (alternatív) WIMAX szolgáltatások nyújtására. Az egykori analóg mobilszolgáltatáshoz használt 450 MHz, illetve a 2,3 GHz-es sávban kiadott licencek nyomán elsősorban a fix szélessávú adatszolgáltatások piacán élénkülhet a verseny, ami a vezetékes internetszolgáltatások piacára is hatással lehet. Emellett – korlátozottan – a mobiltávközlési piacot is befolyást gyakorolhatnak.

Az NHH, miközben figyelembe veszi az inkumbensek – vagyis az egykori monopolszolgáltatók – befektetői és beruházásaik védelmét, úgy kívánja alakítani a szabályozási környezetet, hogy az az új piacra lépők számára is vonzóvá válhasson és beruházásokra ösztönözzön.

Míg korábban a mobilszolgáltatók szerint a piac nem bírt volna el még egy UMTS-szolgáltatót, addig ezzel ellentétes elképzelést képviselt például az Invitel, illetve a PanTel és a UPC is. Az NHH legutolsó publikált adatai szerint április végén csaknem 11,5 millió előfizetés volt Magyarországon, s a T-Mobile piaci részesedése 44,2, a Pannoné 35,0, míg a Vodafone-é 20,7 százalék. Azt egyelőre nehéz megbecsülni, hogy egy újabb szereplő miként tudná átrendezni a piacot.

Többen tettek bejelentést a hírközlési fogyasztói jogok képviselőjénél (hfjk) amiatt, hogy bár folyamatosan Magyarországon tartózkodtak, a mobiltelefon-szolgáltatójuk hívásfogadási díjat számlázott ki számukra, holott nálunk ez a szolgáltatás díjtalan – mondta Takács Péter, a hfjk képviselője egy mai tájékoztatón. Ennek pedig az áll a hátterében, hogy az országhatár mentén, átlagosan körülbelül 15 kilométeres sávban, a szomszéd ország szolgáltatói „átnyúlnak”, s ha az adott ponton az adott pillanatban a magyarországi szolgáltató jelénél erősebb a külföldi sugárzása, akkor az automata hálózatkeresőre beállított mobilok átállnák a külföldi szolgáltató hálózatára, s ebben az esetben (a hívás fogadásakor) valójában egy roaminghívás jön létre, aminek percdíja akár 71 forint is lehet.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés