Connect with us

technokrata

Mindenki lép, ha nem is egyszerre

Dotkom

Mindenki lép, ha nem is egyszerre

A T-Mobile lakossági és vállalati ügyfelei egyaránt olcsóbban internetezhetnek és e-mailezhetnek az Európai Unióban és további három országban, miután a szolgáltató július 1-jével jelentősen, legalább a felére, esetenként pedig hatodára csökkenti az adatroaming díját.

Az EU 26 államában, valamint Norvégiában, Liechtensteinben és Izlandon minden T-Mobile-partnerhálózaton olcsóbb lesz a wapozás, az internetezés vagy az e-mailezés: a lakossági és vállalati előfizetők adatforgalomi díja az eddigi 120, 180 és 300 forint helyett egységesen bruttó 50 forint lesz 100 kilobájtonként. Az új díjszabás minden T-Mobile-os előfizetéssel rendelkező ügyfél esetén július 1-jétől automatikusan életbe lép, arra nem szükséges regisztrálni. Domino feltöltőkártyás ügyfeleknek a roaming során változatlanul legalább 1125 forintnyi egyenleggel kell rendelkezniük.

A T-Mobile árcsökkentő hírére Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója úgy reagált: örülnek annak, hogy a T-Mobile is követi a Vodafone által már 2007 novemberében bevezetett, jelentősen csökkentett külföldi adattarifát. Így most már a magyar mobilosok legnagyobb része kedvezményesen tud külföldön is mobilinternetezni. A Vodafone a Connect Roaming ajánlatát június 27-től kiterjeszti az összes EU-ország valamennyi olyan szolgáltatójára, amellyel GPRS-szerződése van. A Vodafone Connect Roaming használata esetén 5,9 forintot fizet a felhasználó 100 kilobájtért, a teljes 50 megabájt felhasználásával. A Pannon egyelőre nem árulta el szándékát.

Mint ismert, az unió távközlési biztosa korábban júliusig adott haladékot a cégeknek a csökkentésre. Ha a társaságok nem mérséklik adatroaming-tarifáikat, az unió biztos kikényszerítené azt, ahogyan egy évvel korábban a hangroaming csökkentésekor ezt meg is tette. Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke, az európai szabályozók csoportjának (ERG) elnöke lapunknak adott nyilatkozatában az adatroaming-tarifák szabályozása kapcsán kifejtette: ezen a téren óvatosságra intik az Európai Bizottságot. Pataki szerint is vitathatatlan, hogy az adatroaming költségei és díjai köszönő viszonyban sincsenek egymással és a külföldi tartózkodás utáni számlák sok esetben sokkolják a fogyasztókat, ám az óvatosságot az indokolja, hogy az adatroaming alapvetően új, még csak terjedőben lévő szolgáltatás, a beavatkozásnak nagyon körültekintőnek kell lennie, hogy a szabályozás ne korlátozza a piac fejlődését. Az Európai Bizottság várhatóan júliusban hozza meg döntését, az ERG javaslatait is figyelembe véve.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle