Connect with us

technokrata

Nem lesz európai távközlési szuperfelügyelet

Dotkom

Nem lesz európai távközlési szuperfelügyelet

Az Európai Bizottság (EB) visszavonja az egységes európai távközlési felügyelet felállítására vonatkozó javaslatát, miután sem a tagállamok illetékes minisztereinek tanácsa, sem az Európai Parlament nem támogatta a szervezet létrehozását.

Viviane Reding információs társadalomért és médiáért felelős biztos szerint egy ilyen intézmény serkenthette volna a távközlési szektoron belüli versenyt, ami hozzájárulhatott volna a szolgáltatási díjak csökkenéséhez, emellett egységessé, átláthatóvá tette volna a piaci feltételeket, vonzóbbá téve az európai mobilcégeket a befektetők szemében. Az ellenzők viszont túlságosan radikális elképzelésnek találták az uniós hivatal felállítását, inkább a nemzeti felügyeletek együttműködésének erősítését pártolták.

Elbukott Redingnek az a kezdeményezése is, hogy uniós szinten hirdessék meg a mobilszolgáltatás rádiófrekvenciáit – sőt akár aukciókat rendezzenek rájuk -, és nem talált támogatásra az az elképzelése sem, amely szerint az EU felülbírálhatta volna a nemzeti távközlési felügyeletek túlzott engedékenységről tanúskodó döntéseit. Az ellenzők szerint ezek a változtatások bizonytalanná tették volna az egyes országok távközlési szabályozási rendszerét. Ugyanakkor szinte minden tagország egyetértett a biztosnak azzal a javaslatával, hogy kötelezzék a nagy távközlési vállalatokat hálózatüzemeltetési és szolgáltatási ágazataik önálló vállalatba szervezésére. Az úgynevezett funkcionális szétválasztás megkönnyíti az új szolgáltatók piacra lépését, mert minden vállalat számára egységessé és átláthatóvá teszi a távközlési hálózatok használatának költségeit.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle