Connect with us

Hirdetés

technokrata

Önmegsemmisítő funkció a dobozban

Dotkom

Önmegsemmisítő funkció a dobozban

Kis túlzással ezer veszély leselkedik egy vállalat adataira, melyet két telephelye vagy akár csak két épülete között továbbít. Tréfás kedvű ifjak betörhetnek a rendszerébe, megcsapolhatják adataikat, rombolhatják az adatstruktúrát. Ha szándékos adatlopás a cél, a helyzet még rosszabb, főként ha a cég más vállalat tulajdonában lévő információkért is felelősséggel tartozik. Mindez a baj nem következhet be, ha az adatcsatorna titkosított.

Az információvédelem a kisvállalatoknál a hagyományos jelszó alapú azonosításra korlátozódik, miközben a nagyobb távolságra “szállított” adatok kábelei vagy vezeték nélküli jelfolyamai egyszerűen megcsapolhatók. A könnyen hozzáférhető, kódolatlan adatáramlás miatt a céget többféle veszély is fenyegeti. Ezek közül a legkisebb kárt az okozza, ha valaki pusztán a hecc kedvéért csatlakozik az adatáramlásba, és a vállalati rendszerben zavarokat, károkat okoz. Ennél rosszabb eset, ha illetéktelenek – a konkurencia vagy bárki más megbízásából – kifejezetten az adatcsapolás szándékával csatlakoznak a védtelen információfolyamra, és az ott szerzett értesüléseiket a cég ellen használják fel. Ráadásul nem ritka, hogy egy vállalkozás nemcsak saját, hanem ügyfelei bizalmas adataival is dolgozik, ezért adatvesztés esetén másoknak is felelősséggel tartozik, jó hírét kockáztatja.

Mindezek a veszélyek kiküszöbölhetők azzal, ha az információk úgynevezett VPN-protokollon keresztül áramlanak, így út közben illetéktelenek számára gyakorlatilag visszafejthetetlenek. Az erre szolgáló berendezések már régóta beszerezhetők, ám a legnagyobb cégek kivételével áruk miatt eddig a kkv-szektorban nem alkalmazták azokat, ráadásul ezeknek az eszközöknek számos funkciója egy kisvállalkozás számára nem kihasználható. A gazdasági élet nem multinacionális szereplőinek, illetve azok informatikai hálózatainak is szüksége van tehát valódi adatvédelemre, ám a kisebb cégek az eddig piacon lévő megoldásokat ritkán engedhették meg maguknak. A magyar Polygon Informatikai Kft. fejlesztésének köszönhetően épp ez a probléma oldódott meg.

Az eddig elsősorban IBM-megoldások szállítójaként és építőjeként ismert cég HopSec4 GW néven gyártott készüléke sok területen használható. Biztonságos távmunkaállomások kialakítására, ipari távvezérléshez (épületekhez, biztonsági rendszerekhez, és így tovább), távoli rendszerek menedzsmentjéhez, mobil behívásos elérések titkosítására, kis irodák biztonságos összekötésére, nagyvállalati fiókhálózatok védelmére egyaránt alkalmas. A készülék a széles körben elterjedt, jelszó vagy megosztott kulcs alapú védelem helyett valóban biztonságos, tanúsítványalapú SSL titkosítást használ, miközben a végpontra csatolt számítógép úgy viselkedik, mintha a helyi hálózaton lenne.

Az eszköz bármilyen ip-hálózaton, így akár interneten keresztül, vagy – HopSec4 GW+ változatban – vezeték nélküli GPRS/3G-n keresztül is automatikusan képes felépíteni a titkosított csatornát, amely Plug & Play jellegű működést és gyors, könnyű telepítést eredményez. A fejlesztés további előnye, hogy az így kialakított hálózaton futó információ nemcsak szoftveres, de fizikai támadások ellen is védett. A berendezés “önmegsemmisítő” képességének köszönhetően ugyanis akár áramtalanított állapotban is képes érzékelni a feltörési kísérletet, és az általa tárolt titkos kulcsot azonnal megsemmisíti.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés