Connect with us

technokrata

E-ID a küszöbön

Dotkom

E-ID a küszöbön

A rendszerváltást követően a hazai okmánybiztonsági szint felülvizsgálata és az okmányok megújítása elengedhetetlen volt.

Az 1989-90-es időszakot követő munkát elsősorban a jogi, gazdasági és társadalmi környezet gyökeres megváltozása tette szükségessé. Hasonló indokok miatt a biztonsági nyomdaipar jelentős, főleg az alkalmazott információ- és adatbiztonsági megoldásokat érintő változások előtt áll a XXI. század küszöbén. A nemzetközi pénzügyi tranzakciók, a szervezetek közötti globális együttműködések, valamint a különböző kultúrák közötti kommunikációs problémák mind a hazai és külföldi okmányrendszerek, mind pedig a bankkártyák elé új követelményeket támasztanak: azonos standardok alkalmazása, ún. interoperábilis rendszerű működés és kiemelkedő információbiztonság garantálása.

Az okmányok esetében az alapdokumentum és a megszemélyesítés védelmén túl olyan innovatív biztonsági technológiák alkalmazása vált/válik szükségessé, melyek képesek biztosítani az adatok és információk védelmét, illetve ezek elektronikus úton történő azonosítását. Ennek megfelelően a közeli jövőben a személyazonosítás rendszere elsősorban a biometrián, illetve az e-dokumentumokon nyugszik majd. “2007 májusában megszületett a közös európai CEN/TS 15 480 szabvány, ami lehetővé teszi elektronikus azonosításra, hitelesítésre és aláírásra alkalmas ún. e-ID (electronic identity) kártyák kibocsátását. A nemzetközi információbiztonsági követelményeknek megfelelő személyazonosítók képesek alkalmazkodni a tagországok eltérő közigazgatási és adatvédelmi rendszeréhez. Mindez lehetőség biztosít, hogy a kormányok olyan elektronikus azonosító és aláíró eszközöket nyújtsanak állampolgáraik részére, amelyek nemcsak az országhatárokon belül, hanem azon kívül is alkalmasak az elektronikus, illetve okmányként kibocsátott kártyák esetében a vizuális azonosításra, valamint lehetővé teszik az elektronikus ügyintézést a független kártyaelfogadó infrastruktúrákon és információs rendszereken keresztül” – mondta el Dr. Székelyhídi Lajos, az Állami Nyomda Nyrt. kutatás-fejlesztési vezérigazgató-helyettese.

Az információbiztonság kérdésköre a biztonsági nyomdaipar másik jelentős területét, a bankkártyagyártást is szorosan érinti. A kártyahasználat növekvő népszerűségének fenntartása érdekében a legnagyobb kibocsátó szervezetek egyre szigorúbb biztonsági követelményeket fogalmaznak meg, így a kártyák esetében alkalmazott technológiák is folyamatosan fejlődnek. A két legnagyobb bankkártya-kibocsátó szervezet, 2007-ben közzétett új Logikai Biztonsági Követelményrendszere két kiemelt területre fokuszál a mágnescsíkos bankkártyák auditjának kibővítésére, illetve a termelést kiszolgáló informatikai rendszerek biztonságának szigorúbb vizsgálatára. Az előbbi esetében az ún. fizikai biztonsági tanúsítások mellett kötelezővé vált az ún. logikai biztonsági tanúsítás megszerzése is, mely eddig csak az EMV-chippel ellátott kártyák gyártásának volt alapfeltétele. Az informatikai rendszerek vizsgálatának esetében a megújított követelményrendszer nagyobb hangsúlyt helyez a bankkártya biztonságát befolyásoló témakörökre. Ennek eredményeképpen az audit szempontjai között kiemelt szerepet kapott a kiszolgáló és közreműködő informatikai rendszerek kontrollja, az adatáramlás és adatkezelés biztonságának ellenőrzése, a humán kockázatok felmérése, valamint a logisztikai és szállítási folyamatok szigorúbb és alaposabb vizsgálata. Mindezen változások rávilágítanak, hogy az okmány- és kártyagyártással foglalkozó biztonsági nyomdák számára is alapvető stratégiai jelentőséggel bírnak az információ- és adatbiztonságot elősegítő it-fejlesztések.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák