Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mediso: egy nukleáris sikertörténet

Dotkom

Mediso: egy nukleáris sikertörténet

Van egy cég Magyarországon, amely olyan óriásokkal versenyzik eredményesen a világpiacon, mint a Siemens, a Philips vagy a General Electric.

A Mediso Kft. a kilencvenes évek elején egy budai lakásból indult, ma pedig saját reprezentatív főhadiszállásukat tervezik, korszerű gyártóbázissal. Termékeik innovativitását és formatervét számos díjjal ismerték el. Egy speciális terület, a nukleáris orvosdiagnosztika számára gyártanak berendezéseket, így a szó szoros értelmében is atomokból építkeznek.

A Mediso Kft. 1990-ben alakult három fővel. A vállalkozás életében az első nagy mérföldkő 1998 volt, amikor megvásárolták a Gamma nevű cég nukleáris üzletágát. Azóta a cég folyamatosan bővül. A Mediso tevékenységi köre igen speciális, izotópos orvosdiagnosztikai berendezések széles skáláját gyártják. Ezen belül eleinte a gamma kamerák (SPECT) gyártása folyt, azonban az utóbbi időben CT- és PET-rendszerekkel is foglalkoznak, így a nukleáris orvosdiagnosztika teljes területét lefedik. A Medisónak a világ 72 országában találhatók meg termékei, árbevétele 80 százaléka exportból származik. A cég jelenleg 90 főt foglalkoztat, de a termékskála bővülésével az alkalmazotti létszám is dinamikusan növekszik.

ElőzményekA Mediso Kft. működési területének specialitása alapvetően befolyásolja üzleti folyamatait. Egyrészt a cég tevékenysége termékeik teljes életciklusát átfogja, beleértve a fejlesztést, gyártást, forgalmazást és szervizt. Másrészt pedig a vevői igényeket a legmesszebbmenőkig kielégítő egyedi vagy kis sorozatú gyártást végeznek, ami viszont nagyszámú termékváltozatot eredményez. Az üzleti folyamatok informatikai támogatása szintjén ez azt jelenti, hogy meg kell oldani a termékek teljes életciklus-kezelését oly módon, hogy a beépített alkatrészek követhetőségét tíz évig biztosítani lehessen. A fejlesztésben és a gyártásban a termékváltozatok, illetve a több mint 8000 különféle alkatrész dokumentációjának kezelése jelenti a legnagyobb kihívást.

A Mediso Kft. 1999-ben vezette be első vállalatirányítási rendszerét, az IFS Applications akkor aktuális verzióját. A rendszert azután egy alkalommal frissítette a cég, majd 2007-ben újabb mérföldkőhöz érkeztek. A vállalat további dinamikus bővülésének támogatásához ugyanis szükségessé vált az üzleti folyamatok alapvető újragondolása.

Az üzleti folyamatok és az informatikai támogatás újragondolása arra is jó alkalmat adott a Medisónak, hogy közel nyolc év ERP-használat után ismét áttekintse az integrált rendszerek kínálatát. A különböző szállítók és rendszerek értékelésekor a tevékenységük szempontjából kritikus életciklus-, valamint termékváltozat-kezelésre koncentráltak. Billing Ádám, az ERP kiválasztásáért felelős szakember a következőképpen összegezte tapasztalatait: “Végül arra az eredményre jutottunk, hogy továbbra is az IFS Applications az a rendszer, amely megfelelő rugalmasságot képes biztosítani számunkra a termékváltozatok kezelésében, illetve az életciklus-kezelésre is megoldást nyújt.” A vizsgálódás további csapásiránya a dokumentumkezelés volt, az IFS Applications e probléma megoldására is alkalmasnak látszott.

Az IFS Applications mellett szóló további érv volt, hogy az évek folyamán jelentős adatállomány gyűlt már össze a rendszer korábbi verziójában. Az érvek mérlegelése után a Mediso végül úgy döntött, hogy az IFS Applications frissítésével és újabb modulokkal való továbbfejlesztésével fogja korszerűsíteni integrált vállalatirányítási rendszerét.

MegoldásA Mediso Kft. elhatározta, hogy ERP-rendszerét lépésről lépésre fogja fejleszteni, hogy a rendszerbevezetés a napi munkát a lehető legkevésbé akadályozza. A projekt első fázisában az üzleti folyamatok átgondolása és rendbetétele, valamint az IFS Applications rendszer frissítése történt meg. Ezt követte a dokumentumkezelő modul bevezetése, majd megkezdődött a dokumentumok áttöltése a régi rendszerből. Az IFS Applications kezeli a teljes gyártmányválasztékra vonatkozóan a gyártmánystruktúrákat, a beszerzési és vevői rendeléseket, a raktárgazdálkodást, valamint a számlázást.

A bevezetés tapasztalatait boncolgatva Zelei Erzsébet, a Mediso Kft. ügyvezető igazgatója szerint nagyon sokat segíthetnek a változásoktól tartók meggyőzésében az olyan munkatársak, akik már viszonylag hamar felismerik az új rendszer előnyeit. “Egy ilyen jellegű projekt esetében természetesen szükség van a vezetői határozottságra, de a legjobb, ha az alkalmazottak maguk ismerik fel a rendszer előnyeit” – fogalmazott.

Jövőbeli tervekA Mediso Kft. integrált vállalatirányítási rendszerének lépésről lépésre történő fejlesztésében a tervek szerint az IFS Applications szolgáltatásmenedzsment, projektmenedzsment, valamint ügyfélkapcsolat-menedzsment (CRM) moduljainak bevezetése jelenti majd a következő mérföldköveket. A Mediso fontolgatja továbbá a jelenleg kiszervezett pénzügy-számviteli folyamatok cégen belüli menedzselését és az IFS Applications rendszerben való integrált kezelését.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés