Connect with us

technokrata

Gigabírság a legnagyobb torrentkereső oldalnak

Dotkom

Gigabírság a legnagyobb torrentkereső oldalnak

A szerzői jogokkal kapcsolatos valaha volt egyik legnagyobb bírságot szabta ki az amerikai bíróság a TorrentSpy keresőoldalra – a 2006 óta húzódó per végén a büntetés összege 111 millió dollár. A pert az amerikai filmstúdiók szövetsége (MPAA) indította, a TorrentSpy keresőmotorja segítségével ugyanis filmek, zenék és szoftverek illegális másolatait tölthették le a felhasználók egymás gépeiről.

A torrent-technika lényege, hogy a fájlokat az internetezők darabokban töltik le egymás gépéről, és közben már azonnal szerverként is funkcionálnak a többi letöltő számára. A módszer nagyon jól beválik nagyméretű fájloknál, például videók és nagyobb szoftverek esetében, az ilyen letöltéseknél ugyanis a szűk keresztmetszetet általában a szerver sávszélessége jelenti. A torrentek esetében minél keresettebb egy fájl, annál többen vesznek részt az elosztásában, ezáltal a letöltés gyorsabb, mint ha mindenki egy központi helyről (szerverről) töltötte volna le. Mindehhez azonban keresőprogramokra is szükség van.Éppen ezzel védekeznek a TorrentSpy jogászai, mondván: ők csak egy keresőprogramot üzemeltetnek, arról pedig nem tehetnek, hogy ennek segítségével illegális tartalmakhoz is el lehet jutni. Ilyen alapon a Google-t, a Yahoo-t és a többi keresőprogramot is el lehetne ítélni – állítják a cég képviselői. A bíróság szerint ugyanakkor a TorrentSpy üzemeltetői tevékenyen részt vettek a jogsértő állományok terjesztésében, segítették a felhasználókat az illegális tartalmak álcázásában (például fájlok átnevezésével), és akadályozták a nyomozást is – bizonyítékokat semmisítettek meg, amikor a torrentezők ip-címeit tartalmazó adatbázisukat letörölték, hogy az ne juthasson a nyomozást végző hatóságok kezébe. A TorrentSpy szerint utóbbival csak a felhasználóik személyiségi jogait védték. Az oldal egyébként márciusban bezárt (az üzemeltető Valence Media szerint az Egyesült Államokban “túlságosan ellenséges a jogi környezet”), ezzel együtt is 3770 film és tévéműsor esetében sikerült a jogsértést rájuk bizonyítani. A büntetés filmenként 30 ezer dollár, így jött ki a 111 millió dolláros összeg. Az eddigi legnagyobb, 115 millió dolláros büntetést illegális letöltések miatt a Kazaa fájlcserélő rendszer üzemeltetőire szabták ki két évvel ezelőtt.

Nem a TorrentSpy elleni volt az egyetlen folyamatban lévő per torrentkeresőkkel kapcsolatban, és ez az ítélet precedensértékű lehet a hasonló ügyekben. Az IsoHunt nevű népszerű keresőoldal beadvánnyal is fordult a bírósághoz, melyben szintén arra hivatkoznak, hogy “ők csak egy keresőprogram”. Egy korábbi ügy bírói döntése szerint ugyanakkor a fájlcserélő készítője és üzemeltetője is bűnös, mert olyan eszközt tart fenn, melynek segítségével jogsértő tartalmak tölthetőek le. Aggódom, mert nyilván nem tudnánk egy ilyen nagyságrendű büntetést kifizetni – tisztában vagyok a kockázattal, amit vállalok – nyilatkozta Gary Fung, az IsoHunt alapítója a TorrentSpyra vonatkozó döntés után a Wired magazinnak.

Komoly perben áll a svéd PirateBay is – a felperesek közé tartozik a Warner, az MGM, a Columbia, a 20th Century Fox, a Sony BMG, a Universal és az EMI is. Közben lassan érdektelenségbe fulladt az első nagy európai torrentoldal ellen indított per – a DVDr-core ellen szintén az MPAA intézett támadást még 2005-ben, ám az utóbbi két évben gyakorlatilag semmit nem haladt előre az ügy, így minden bizonnyal már a felperes is lemondott róla.

Az eddigi legnagyobb, 115 millió dolláros büntetést illegális letöltések miatt a Kazaa fájlcserélő rendszer üzemeltetőire szabták ki két évvel ezelőttMagyarországon a legemlékezetesebb eset a tavaly novemberi tömeges szerverlefoglalás volt, melynek során a legnagyobb forgalmú hazai torrentoldalakat állították le.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák