Connect with us

Hirdetés

technokrata

A legtöbb vírust saját magunk telepítjük

Dotkom

A legtöbb vírust saját magunk telepítjük

A magyar felhasználók annyira szeretik az ingyenes tartalmakat, hogy amikor egy weboldal szabadon letölthető zenefájlokat ígér, a biztonsági kockázatokat nem mérlegelve kattintanak a letöltés gombra.

Számos vírusirtó cég közöl statisztikát arra nézve, hogy mely károkozók végzik a legnagyobb pusztítást az interneten. A NOD32 antivírus rendszert gyártó ESET statisztikai rendszere képes az egyes országokra lebontott vírusstatisztika közlésére is, és nem csupán az e-mailekben terjedő károkozókról ad átfogó képet, hanem a számítógépet http protokollon keresztül, böngészés közben megfertőzőkről is.

A májusi adatokból kiderült, hazánkban azok a vírusok terjednek a legnagyobb számban, melyek valamilyen ingyenes tartalmat (például .mp3 fájlokat) ígérnek a felhasználóknak, akik a megtévesztésnek bedőlve, saját maguk engedik be számítógépükre a károkozókat. „Sajnos – akár az angol nyelvtudás hiányában – sokan telepítenek olyan kéretlen reklámprogramokat, melyek később lelassítják a számítógép működését, vagy zavaró üzenteket jelenítenek meg a monitoron” – emelte ki Csiszér Béla, az ESET magyarországi képviseletét ellátó Sicontact Kft. ügyvezetője. A szakember szerint a felhasználóknak sokkal óvatosabban kellene viselkedniük, amikor ingyenes tartalmakat, illetve programokat ígérő üzenetekkel találkoznak, és nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk arra is, hogy milyen vírusvédelmi alkalmazást használnak. A vírusirtó frissítése és helyes beállítása ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy folyamatos védelmet élvezzünk a károkozók ellen.

A májusi károkozó toplista első 5 helyezettje ugyanakkor csupán az összes fertőzés 25,95%-ért felelt, ami mutatja azt is, hogy a vírusok világa átalakulóban van. Míg korábban a nagy víruskitörések voltak jellemzők, és a károkozók közvetlen pusztításra törekedtek, addig ma egy vírusnak számos variánsa létezik, melyek a közvetlen károkozás helyett inkább reklámüzeneteket jelenítenek meg a felhasználóknak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés