Connect with us

technokrata

A legkockázatosabb weboldalak listája

Dotkom

A legkockázatosabb weboldalak listája

Bizonyos területeken átlagosan minden ötödik weboldal fenyegetést jelent az internetezőre.

„Ahogy a való világban, a virtuális fenyegetések és kockázatok állandóan változnak. Ahogyan azt kutatásunk is mutatja, egyes weboldalak, amelyek ma biztonságosak, akár már holnap veszélyesekké válhatnak. A korábbi tapasztalatokra és ismeretekre alapozott internetes böngészés nem elég ahhoz, hogy biztonságban maradjunk.” – mondta Tim Dowling, a McAfee Web Security Group alelnöke.

A McAfee által másodszorra kiadott, évente megjelenő „Rosszindulatú Web Feltérképezése” című jelentés megállapította, hogy az összes (.hk)-val végződő website 19,2 százaléka jelent biztonsági kockázatot a felhasználókra nézve. Kína (.cn) idén a második, 11 százalékot meghaladó eredményével. Románia (.ro) 6,75 százalékkal és Oroszország (.ru) 6 százalékkal továbbra is az első öt legveszélyesebb között található. Ezzel szemben Finnország (.fi) megelőzte Írországot (.ie), mint a legbiztonságosabb online célállomás 0,05 százalékkal, őket követi Japán (.jp).

A 2007-es tanulmány legkockázatosabb általános tartománya (.info) még veszélyesebb lett, 11,8 százalékkal jelenleg a harmadik legveszélyesebb domain végződés, míg idén is a kormányzati weboldalak (.gov) maradtak a legbiztonságosabb általános domain nevek. A legkedveltebb domain név továbbra is a (.com), és egyben a kilencedik legveszélyesebb is.

A McAfee SiteAdvisor technológiáját használva 9,9 millió nagy forgalmú honlapot analizált 265 különböző országból (amelyek az ország betűivel végződnek, mint például Brazília: .br) illetve általános domain neveket (amelyek például .net vagy .info végződéssel rendelkeznek). A SiteAdvisor vörös besorolást adott azoknak a kockázatos oldalaknak, amelyek reklámprogramokat, kémprogramokat, vírusokat, rosszindulatú kódokat, spameket, nagyszámú felugró ablakot, illetve kapcsolatokat tartalmaznak egyéb vörös oldalakkal. Azok a domain nevek, amelyek biztonságos honlapokhoz vezettek, zöld besorolást kaptak. A domain nevek ezek után rizikófaktoruk alapján kerültek újabb besorolás alá.

További kulcsfontosságú eredmények a McAfee „Rosszindulatú Web Feltérképezése – Ismétlés” 2008-as tanulmányából:
– a kémprogramok, reklámprogramok, vírusok és más kéretlen szoftverek letöltésének az esélye a neten böngészve 41,5 százalékkal emelkedett 2007 folyamán
– a letölthető anyagokat, például csengőhangokat és képernyőkímélőket kínáló, vírusokat, reklámprogramokat és kémprogramokat tartalmazó oldalak aránya 3,3 százalékról 4,7 százalékra emelkedtek a tavalyi év folyamán
– a fülöp-szigeteki ország-tartományban (.ph) összesen 270 százalék kockázatnövekedést tapasztaltak
– Tokelau (.tk) és Samoa (.ws) domainek láthatóan biztonságosabbak 2008-ban, visszaestek a 28-ik, illetve a 12-ik helyre
– Európában Spanyolország (.es) tartományneve mutat 91 százalékos általános rizikófaktor növekedést

„A legfelső szintű domain nevek üzemeltetői számára a tanulmánynak meg kell kongatnia a vészharangot. A tavalyi riport arra sarkalta Tokelau domain nevek üzemeltetőjét, hogy újravizsgálja irányelveit.” – mondta Dowling – „Nem minden domain üzemeltető ennyire alkalmazkodó, így a mi feladatunk az, hogy felhívjuk a felhasználók figyelmét a veszélyekre és megvédjük őket, hogy biztonságosan használhassák az Internetet. Az új biztonságos keresésünk és website biztonsági tanúsítványunk megszünteti a bizonytalanságot.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek