Connect with us

Hirdetés

technokrata

A legkockázatosabb weboldalak listája

Dotkom

A legkockázatosabb weboldalak listája

Bizonyos területeken átlagosan minden ötödik weboldal fenyegetést jelent az internetezőre.

„Ahogy a való világban, a virtuális fenyegetések és kockázatok állandóan változnak. Ahogyan azt kutatásunk is mutatja, egyes weboldalak, amelyek ma biztonságosak, akár már holnap veszélyesekké válhatnak. A korábbi tapasztalatokra és ismeretekre alapozott internetes böngészés nem elég ahhoz, hogy biztonságban maradjunk.” – mondta Tim Dowling, a McAfee Web Security Group alelnöke.

A McAfee által másodszorra kiadott, évente megjelenő „Rosszindulatú Web Feltérképezése” című jelentés megállapította, hogy az összes (.hk)-val végződő website 19,2 százaléka jelent biztonsági kockázatot a felhasználókra nézve. Kína (.cn) idén a második, 11 százalékot meghaladó eredményével. Románia (.ro) 6,75 százalékkal és Oroszország (.ru) 6 százalékkal továbbra is az első öt legveszélyesebb között található. Ezzel szemben Finnország (.fi) megelőzte Írországot (.ie), mint a legbiztonságosabb online célállomás 0,05 százalékkal, őket követi Japán (.jp).

A 2007-es tanulmány legkockázatosabb általános tartománya (.info) még veszélyesebb lett, 11,8 százalékkal jelenleg a harmadik legveszélyesebb domain végződés, míg idén is a kormányzati weboldalak (.gov) maradtak a legbiztonságosabb általános domain nevek. A legkedveltebb domain név továbbra is a (.com), és egyben a kilencedik legveszélyesebb is.

A McAfee SiteAdvisor technológiáját használva 9,9 millió nagy forgalmú honlapot analizált 265 különböző országból (amelyek az ország betűivel végződnek, mint például Brazília: .br) illetve általános domain neveket (amelyek például .net vagy .info végződéssel rendelkeznek). A SiteAdvisor vörös besorolást adott azoknak a kockázatos oldalaknak, amelyek reklámprogramokat, kémprogramokat, vírusokat, rosszindulatú kódokat, spameket, nagyszámú felugró ablakot, illetve kapcsolatokat tartalmaznak egyéb vörös oldalakkal. Azok a domain nevek, amelyek biztonságos honlapokhoz vezettek, zöld besorolást kaptak. A domain nevek ezek után rizikófaktoruk alapján kerültek újabb besorolás alá.

További kulcsfontosságú eredmények a McAfee „Rosszindulatú Web Feltérképezése – Ismétlés” 2008-as tanulmányából:
– a kémprogramok, reklámprogramok, vírusok és más kéretlen szoftverek letöltésének az esélye a neten böngészve 41,5 százalékkal emelkedett 2007 folyamán
– a letölthető anyagokat, például csengőhangokat és képernyőkímélőket kínáló, vírusokat, reklámprogramokat és kémprogramokat tartalmazó oldalak aránya 3,3 százalékról 4,7 százalékra emelkedtek a tavalyi év folyamán
– a fülöp-szigeteki ország-tartományban (.ph) összesen 270 százalék kockázatnövekedést tapasztaltak
– Tokelau (.tk) és Samoa (.ws) domainek láthatóan biztonságosabbak 2008-ban, visszaestek a 28-ik, illetve a 12-ik helyre
– Európában Spanyolország (.es) tartományneve mutat 91 százalékos általános rizikófaktor növekedést

„A legfelső szintű domain nevek üzemeltetői számára a tanulmánynak meg kell kongatnia a vészharangot. A tavalyi riport arra sarkalta Tokelau domain nevek üzemeltetőjét, hogy újravizsgálja irányelveit.” – mondta Dowling – „Nem minden domain üzemeltető ennyire alkalmazkodó, így a mi feladatunk az, hogy felhívjuk a felhasználók figyelmét a veszélyekre és megvédjük őket, hogy biztonságosan használhassák az Internetet. Az új biztonságos keresésünk és website biztonsági tanúsítványunk megszünteti a bizonytalanságot.”



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés