Connect with us

technokrata

Felfutóban az univerzális távirányítók piaca

Dotkom

Felfutóban az univerzális távirányítók piaca

A magyar háztartásokban átlagosan 3,2 távirányító található, tíz százalékukban pedig hétnél is több – derül ki a Hama Magyarország legújabb felméréséből. Az így keletkező évi több tonnányi potenciális veszélyes hulladék kiküszöbölésére megoldást jelentene az egységes szabványú, univerzális távkapcsolók gyártása.

A Hama Magyarország most lezárult, nem reprezentatív felmérés szerint a 3,8 millió magyar háztartásban átlagosan több mint három távirányító található, 50 százalékukban pedig ötnél is több. Jelentős azon háztartások száma is – közel tíz százalék – ahol hét vagy annál több távkapcsolót használnak a szórakoztatóelektronikai eszközök vezérlésére.

A KSH adatai szerint csak színes televízióból 5,5 millió üzemel a magyar lakásokban – az irodákban, iskolákban és vendéglátóhelyeken elhelyezettekről nincs adat -, ehhez járulnak még a video- és dvd-lejátszók, a hifik, a házimozi-rendszerek és műholdas beltéri egységek, amelyek mind külön távirányítóval rendelkeznek.

A piacon kapható univerzális távirányítók egyelőre nem jelentenek tökéletes megoldást a problémára, bár ma már sorra érkeznek az olyan intelligens modellek, amelyek egyszerre több funkciót is képesek megfelelően kezelni – mondta Prohászka Ottó, a Hama ügyvezető igazgatója. Véleménye szerint a megoldás a legnagyobb gyártók közötti összefogás lenne egy egységes szabvány kialakítása érdekében, hiszen évente többtonnányi veszélyes hulladék keletkezik az elromlott vagy korszerűbbre cserélt készülékek “melléktermékeként”.

Egy másik felmérés szerint az univerzális távirányítók iránti lakossági igény évi 31 százalékkal növekszik a három legnagyobb európai piacon, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban, de Magyarországon is több tízezer darabot értékesítenek évente – tette hozzá Prohászka. A Hama igazgatója elmondta, hogy miután tavaly decemberben felvásárolták a Thomson tartozéküzletágát az idén januártól kezdtek el univerzális távirányítókat forgalmazni az olcsóbb árkategóriában, amelyekből havi nyolcszáz-ezer egységet adnak el.

Széles a választékAz univerzális távirányítók között árban és teljesítményben is óriásiak a különbségek. A legolcsóbbak ezer forintba kerülnek, a márkás, formatervezett darabokért akár 80-100 ezer forintot is elkérhetnek. A felsőbb kategóriájú készülékek érintőképernyősek, egyszerre akár 15 eszközt képesek vezérelni, 5000 márkával és akár 150 000 készülékkel is kompatibilisek. Ezenkívül számítógépes multimédiás alkalmazásokat is képesek vezérelni és gyakran gyorsvezérlő gombokkal is rendelkeznek (egy gombnyomás, és indul a felvétel). A drágább kategóriába tartozók között ütésálló készülékek is fellelhetők. A fapados modellek általában csak 600-700 típussal kompatibilisek, de ezek is képesek több, általában 3-5 eszközt vezérelni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek