Connect with us

technokrata

Megfigyelési botrány – szigorú felelősségrevonást ígér a DT-vezér

Dotkom

Megfigyelési botrány – szigorú felelősségrevonást ígér a DT-vezér

A német kormány bizalma továbbra is teljes René Obermann iránt.

A Deutsche Telekom vezérigazgatója a hétvégén szigorú felelősségre vonást ígért a cég ismertté vált megfigyelési ügyével kapcsolatban – jelentette az MTI. A Bild am Sonntagnak nyilatkozva René Obermann elmondta: “tekintet nélkül beosztásra és személyre” vonják kérdőre az érintetteket, és ezzel egyidejűleg biztosítják az ügyféladatok biztonságát.  Obermann ismételten hangsúlyozta, hogy személy szerint nem érinti a botrány, először tavaly nyáron értesült adatok félrekezeléséről, ez ügyben semmit nem igyekezett elleplezni, hanem levonta a szükséges személyi és szervezeti konzekvenciákat. Minden további nyomozást az ügyben átadtak az ügyészségnek.

A Der Spiegel hírmagazinban megjelent, leleplező riport nyomán a Deutsche Telekom hivatalosan elismerte, hogy 2005-ben és 2006-ban “a jelek szerint” mobil és vezetékes távközlési adatok “törvényellenes felhasználása” történt, és hogy az ügyet a cég kezdeményezésére már vizsgálja az ügyészség. A közlemény szerint egyes beszélgetések idejét, időtartamát és a telefonálók feltételezett személyazonosságát figyelték meg, de a beszélgetések tartalmát nem ellenőrizték, nem rögzítették. Azt sem közölték, ki és mire használta a megszerzett adatokat.

A Der Spiegel szerint a vállalatvezetés, külső szakértők bevonásával, az alacsonyabb szintű vezetők, a felügyelőbizottság tagjai és újságírók után kémkedett, azt nyomozván, honnan szivárognak ki vállalati hírek a sajtó számára.

A német pénzügyminisztérium szóvivője az üggyel kapcsolatban a múlt hétfőn azt mondta, hogy a kormány üdvözli a Deutsche Telekom vezetősége és az ügyészség intézkedéseit az ügy feltárására, és továbbra is teljes a bizalma a cég vezérigazgatója, René Obermann iránt. (A Deutsche Telekom 31,7 százaléka a német szövetségi kormány tulajdonában van: 14,8 százaléka közvetlenül, 16,9 százaléka az állami fejlesztési bank (KfW) révén.)Az ügyfelek bizalma viszont megrendülhet. Ez az ügy nem fog tetszeni az előfizetőknek, ezért további vonalakat fognak felmondani, márpedig eddig is a vezetékes forgalom lemorzsolódása a Deutsche Telekom egyik legnagyobb gondja – mondta egy elemző a Dow Jones hírügynökségnek. Egy másik elemző viszont azt mondta, hogy nehéz kiszámítani a megfigyelési ügy közvetlen hatását a piaci részarányra, hiszen a felhasználók tudják, hogy távközlési adatokkal való visszaélés bármelyik szolgáltatónál előfordulhat.

A Deutsche Telekom, a márciusban megjelent saját előrejelzése szerint, arra számít, hogy a vezetékes piaci részaránya az idén 73-75 százalékra csökken Németországban a tavalyi 82 százalékról, és 2010-re már csak 65 százalékot képzel el magának a cég. Ennek oka, hogy a vezetékes telefonálás általában teret veszít a mobil távközlés javára, másfelől a versengő piacon a konkurencia is beleharap a Deutsche Telekom, az egykori monopolista tortájába. Az első negyedévben a Deutsche Telekom, a legnagyobb bevételű európai távközlési társaság 750 millió eurós adózott eredményre tett szert egyszeri tételek nélkül, 33,2 százalékkal többre az egy évvel korábbi 563 milliónál, meghaladva a 688 millió eurós elemzői várakozásokat is.

A profitcsökkenéssel terhelt tavalyi irányzathoz képest a fordulatot a hatékonyság növelésével, a folyamatok optimalizálásával, a költségek csökkentésével és az internetes tartalomszolgáltatásban történt részesedésvásárlásokkal elért piaci terjeszkedéssel magyarázták, annak ellenére, hogy a teljes bevétel csökkent a hagyományos vezetékes szolgáltatás további szűkülése miatt. Egyszeri tételekkel is jól alakult a végeredmény: 924 millió euróra gyarapodott 459 millióhoz képest. A teljes nettó bevétel 3,1 százalékkal 14,978 milliárd euróra fogyatkozott a tavalyi első negyedévi 15,453 milliárd után. Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle