Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megfigyelési botrány – szigorú felelősségrevonást ígér a DT-vezér

Dotkom

Megfigyelési botrány – szigorú felelősségrevonást ígér a DT-vezér

A német kormány bizalma továbbra is teljes René Obermann iránt.

A Deutsche Telekom vezérigazgatója a hétvégén szigorú felelősségre vonást ígért a cég ismertté vált megfigyelési ügyével kapcsolatban – jelentette az MTI. A Bild am Sonntagnak nyilatkozva René Obermann elmondta: “tekintet nélkül beosztásra és személyre” vonják kérdőre az érintetteket, és ezzel egyidejűleg biztosítják az ügyféladatok biztonságát.  Obermann ismételten hangsúlyozta, hogy személy szerint nem érinti a botrány, először tavaly nyáron értesült adatok félrekezeléséről, ez ügyben semmit nem igyekezett elleplezni, hanem levonta a szükséges személyi és szervezeti konzekvenciákat. Minden további nyomozást az ügyben átadtak az ügyészségnek.

A Der Spiegel hírmagazinban megjelent, leleplező riport nyomán a Deutsche Telekom hivatalosan elismerte, hogy 2005-ben és 2006-ban “a jelek szerint” mobil és vezetékes távközlési adatok “törvényellenes felhasználása” történt, és hogy az ügyet a cég kezdeményezésére már vizsgálja az ügyészség. A közlemény szerint egyes beszélgetések idejét, időtartamát és a telefonálók feltételezett személyazonosságát figyelték meg, de a beszélgetések tartalmát nem ellenőrizték, nem rögzítették. Azt sem közölték, ki és mire használta a megszerzett adatokat.

A Der Spiegel szerint a vállalatvezetés, külső szakértők bevonásával, az alacsonyabb szintű vezetők, a felügyelőbizottság tagjai és újságírók után kémkedett, azt nyomozván, honnan szivárognak ki vállalati hírek a sajtó számára.

A német pénzügyminisztérium szóvivője az üggyel kapcsolatban a múlt hétfőn azt mondta, hogy a kormány üdvözli a Deutsche Telekom vezetősége és az ügyészség intézkedéseit az ügy feltárására, és továbbra is teljes a bizalma a cég vezérigazgatója, René Obermann iránt. (A Deutsche Telekom 31,7 százaléka a német szövetségi kormány tulajdonában van: 14,8 százaléka közvetlenül, 16,9 százaléka az állami fejlesztési bank (KfW) révén.)Az ügyfelek bizalma viszont megrendülhet. Ez az ügy nem fog tetszeni az előfizetőknek, ezért további vonalakat fognak felmondani, márpedig eddig is a vezetékes forgalom lemorzsolódása a Deutsche Telekom egyik legnagyobb gondja – mondta egy elemző a Dow Jones hírügynökségnek. Egy másik elemző viszont azt mondta, hogy nehéz kiszámítani a megfigyelési ügy közvetlen hatását a piaci részarányra, hiszen a felhasználók tudják, hogy távközlési adatokkal való visszaélés bármelyik szolgáltatónál előfordulhat.

A Deutsche Telekom, a márciusban megjelent saját előrejelzése szerint, arra számít, hogy a vezetékes piaci részaránya az idén 73-75 százalékra csökken Németországban a tavalyi 82 százalékról, és 2010-re már csak 65 százalékot képzel el magának a cég. Ennek oka, hogy a vezetékes telefonálás általában teret veszít a mobil távközlés javára, másfelől a versengő piacon a konkurencia is beleharap a Deutsche Telekom, az egykori monopolista tortájába. Az első negyedévben a Deutsche Telekom, a legnagyobb bevételű európai távközlési társaság 750 millió eurós adózott eredményre tett szert egyszeri tételek nélkül, 33,2 százalékkal többre az egy évvel korábbi 563 milliónál, meghaladva a 688 millió eurós elemzői várakozásokat is.

A profitcsökkenéssel terhelt tavalyi irányzathoz képest a fordulatot a hatékonyság növelésével, a folyamatok optimalizálásával, a költségek csökkentésével és az internetes tartalomszolgáltatásban történt részesedésvásárlásokkal elért piaci terjeszkedéssel magyarázták, annak ellenére, hogy a teljes bevétel csökkent a hagyományos vezetékes szolgáltatás további szűkülése miatt. Egyszeri tételekkel is jól alakult a végeredmény: 924 millió euróra gyarapodott 459 millióhoz képest. A teljes nettó bevétel 3,1 százalékkal 14,978 milliárd euróra fogyatkozott a tavalyi első negyedévi 15,453 milliárd után. 



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés