Connect with us

technokrata

Magához tért a Dell

Dotkom

Magához tért a Dell

Az amerikai gazdaság gyengélkedése ellenére a várakozásoknál jobb negyedéves adatokat tett közzé a világ második legnagyobb pc-gyártója, a Dell Inc.

A nettó nyereség 3,7 százalékkal, 784 millió dollárra nőtt a vállalat üzleti évének május 2-án végződött első negyedében, az árbevétel 9,2 százalékkal, 16,1 milliárd dollárra kúszott fel. A lakossági fogyasztók vásárlásainak köszönhető árbevétel 20 százalékkal bővült, ezen belül a laptopoké 22 százalékkal. Ez utóbbiak értékesítése a darabszámot tekintve 78 százalékkal ugrott meg. A szoftvereket, illetve a tárolóeszközöket forgalmazó üzletág 17, illetve 15 százalékkal növelte árbevételét.

Az adatok azt jelzik, hogy eredményes volt az értékesítési modell megváltoztatása, azaz hogy a cég feladta az internetes értékesítés kizárólagosságát és a hagyományos kiskereskedelmi forgalomban is elkezdte kínálni termékeit. A vállalat 13 ezer szakboltot nyitott a világ gazdasági szempontból húsz legjelentősebb országában és szerződést kötött több nagy áruházlánccal komputerei értékesítésére. Ennek nyomán a Dell gyorsan terjeszkedett az USA-n kívüli piacokon: Ázsiában 19, Európában, a Közel-Keleten és Afrikában 15, Brazíliában, Oroszországban, Indiában és Kínában, azaz a leggyorsabban fejlődő négy nagy feltörekvő országban együttesen 47 százalékkal bővültek az eladásai. A cégvezetés szerint öt éven belül a nemzetközi piacokról származhat a Dell árbevételének kétharmada. Az USA-ban ugyanakkor érezhetően csökkent a vállalatok kereslete a számítástechnikai eszközök, ezen belül a Dell termékei iránt is. Michael Dell cégalapító amikor tavaly visszavette a vállalat irányítását, vállalta, hogy 2010-ig évente 3 milliárd dollárral csökkentik a költségeket. Ennek részeként elküldik az alkalmazottak 10 százalékát, közel 9 ezer embert, igaz, a bővülő ázsiai piacon növelik a létszámot.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle