Connect with us

technokrata

Államtitkokat loptak a kínaiak!

Dotkom

Államtitkokat loptak a kínaiak!

Egy óvatlanul őrizetlenül hagyott laptopot csapoltak meg a kommunista ország kémei, és a megszerzett adatokkal már többször is kormányzati szerveket támadtak.

Többször is írtunk már arról, hogy az Amerikai Egyesült Államok infrastruktúráját online támadás érte (bővebben itt és itt). Ezek egy része Kínából irányult az észak-amerikai ország ellen – és nemrég az is kiderült, hogy miért voltak képesek erre a rizs hazájának hackerei. Carlos M. Gutierrez tavaly decemberben hivatalos ügyben Pekingben járt. Az USA kereskedelmi minisztere ott tartózkodása során elkövette azt az alapvető hibát, amire pedig a kommunista országokban zajló kémfilmek szinte mindig felhívják a figyelmet: nevezetesen nem szabad titkos dokumentumokat őrizetlenül hagyni.

Gutierrez nem papírokat felejtett szobájában, hanem annál sokkal veszélyesebb dolgot: hordozható számítógépét. Mint később kiderült, amíg noteszgépétől távol tartózkodott, a helyi titkosszolgálat ellopta a masinát és lemásolta a rajta tárolt adatokat. Ezekkel az információkkal felvértezve kezdett aztán támadásokba a kínai hackerek egy része. Az amerikai, számítógépbiztonsággal foglalkozó US-CERT szervezet elemzése szerint legalább három, amerikai kormányzati hálózatok ellen irányuló betörés írható a noteszgéppel kiszivárgott adatok számlájára.

A miniszter nem adott bővebb felvilágosítást az esetről, elmondása szerint folyamatban levő vizsgálatról nem adhat ki információt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek