Connect with us

technokrata

Nem it-feladat a felhasználó- és hozzáférés-kezelés

Dotkom

Nem it-feladat a felhasználó- és hozzáférés-kezelés

A társaságok korábban informatikai problémaként és feladatként értelmezték a felhasználó- és hozzáférés-kezelés (Identity and Access Management – IAM) és az információmenedzsment komplex kezelését, mostanra mindez üzleti gyakorlattá vált, függetlenül az adott szektortól vagy földrajzi elhelyezkedéstől – mutat rá a KPMG legújabb felmérése.

Az IAM-projektek többsége a szabályozói környezet megfelelőségének javítását és a kockázatok csökkentését tűzi ki célul, és ott, ahol még ma is elsősorban technikai kérdésként kezelik a kérdéskört, sok projekt nem felel meg az üzleti elvárásoknak.

A felhasználó- és hozzáférés-kezelés kifejezés, amely néhány évvel ezelőtt tűnt fel az iparban és a médiában, azon irányelvek, folyamatok és rendszerek összessége, amelyek képessé tesznek egy szervezetet arra, hogy hatékonyan kezelje az információkhoz való hozzáférést és felhasználást – mondja Sallai György, a KPMG szenior tanácsadó menedzsere. A KPMG felmérésében a megkérdezettek a következőket jelölték meg az IAM-projektek legfőbb mozgatóiként: a megfelelőség javítása, a kockázatok csökkentése, a vállalati érték növelése és a folyamatfejlesztés. A megfelelőség fejlesztése, illetve a kockázatok csökkentése az elsődleges célok közé tartozik az IAM-projekteknél, különösen igaz ez a pénzügyi, információs, illetve a kommunikációs és szórakoztatóiparban. A kutatás alapján elmondható, hogy Európában a projektek mozgatórugói nem térnek el markánsan. Kockázati szempontból a válaszadók annak összehangoltságát várják el, hogy ki milyen információhoz juthasson hozzá. A fejlett felhasználókezelésnek akkor van jelentősége, ha egy-egy dolgozónak megváltozik a munkaköre, vagy éppen elhagyja a vállalatot – derül ki az elemzésből. A felmérés szerint az IAM-projektek többségénél eltérés van az elvárt és a valódi előnyök közt. Az esetek többségében a projektek üzleti érték szempontjából nem felelnek meg az elvárásoknak. A válaszadók az elégtelenség legfőbb okaként azt jelölték meg, hogy az IAM-projektekre elsődlegesen a technikai és hiánypótló üzleti szemlélet és fókusz a jellemző.

Közép- és Kelet-Európában, különösen Magyarországon, ahol a klasszikus it-tanácsadás nem annyira elfogadott, mint Nyugat-Európában, még hatványozottabban jelentkeznek ezek a problémák. Hiszen az IAM egy olyan szolgáltatás, amelyet csak közvetve biztosít az it. A szolgáltatás célja egy olyan szervezet kialakítása, ahol a munkakör és a hozzá társuló szerepkörök megfelelően szolgálják az üzleti igényeket és optimalizálják az erőforrás-szükségletet. Ehhez olyan munkakörszervezésre és BPR-re, az üzleti folyamatok átszervezésére van szükség, ami független a technológiától. Csak ennek a munkának lehet az a hozadéka, hogy egy megvásárolt technológia képes legyen a kialakított folyamatokat, szerepköröket implementálni és az erőforrásokhoz való hozzáférést, mint szolgáltatást biztosítani az intézmény backoffice alkalmazásainak – teszi hozzá Sallai György. A KPMG szenior tanácsadó menedzsere úgy véli, Magyarországon is egyre inkább elfogadottá válik, hogy az it-bázisú, de annak szervezeti keretein túlmutató munkákhoz külső, jól képzett szakértőket vegyenek igénybe az intézmények belső projektjeinek sikere érdekében.

HP-Novell együttműködésA HP és a Novell bejelentette együttműködését, amelynek keretében a HP Identity Center felhasználói egyszerűen térhetnek át a Novell személyazonosság-kezelési és biztonságfelügyeleti megoldásaira. A HP az év elején jelentette be, hogy további befektetéseivel elsősorban a személyazonosság-kezelési termékeket használó, már meglévő ügyfeleit támogatja az új termékeladások helyett. A HP jelenlegi ügyfelei kihasználhatják az új szerződés előnyeit, és áttérhetnek a Novell személyazonosság-kezelési megoldásaira. Az együttműködő felek közleménye szerint a HP továbbra is nyújt terméktámogatást azoknak az ügyfeleknek, akik nem térnek át a Novell megoldásaira.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek