Connect with us

technokrata

Még mindig csak a jóisten van képben Magyar Telekom-ügyben

Dotkom

Még mindig csak a jóisten van képben Magyar Telekom-ügyben

Helyzetjelentést adott ki a Magyar Telekom macedón ügyeit vizsgáló White & Case iroda, az ebben szereplő számok azonban egyelőre eltörpülnek a vizsgálat költségei mellett. A kutakodás vége változatlanul homályba vész.

Inkább olaj lehet a tűzre a Magyar Telekom részvényeseinek szemében az a közlemény, amelyet a társaság tegnap tett közzé a macedón ügyekben vizsgálatot folytató White & Case LLP helyzetjelentéséről. Ez ugyan se nem teljes, se nem végleges és nem tárgyal minden vizsgálat alá vont gyanús szerződést, de tartalmaz némi konkrétumot azzal kapcsolatban, hogy mit is találtak. Eszerint a Telekom vagy leányvállalatai legalább hat olyan szerződést kötöttek egy ciprusi céggel vagy annak leányvállalataival, amelyek törvénytelen jellege bizonyítást nyert. A szerződések alapján pedig a Telekom-csoport legalább 6,7 millió eurót fizetett ki tanácsadói, marketing-, akvizíciós átvilágítási és lobbitevékenységre, minden bizonnyal törvénytelenül. A Telekom ugyanakkor továbbra sem tudja előre jelezni, hogy a vizsgálat meddig fog tartani, mi lesz az eredménye és milyen hatással lesz a mérlegeire. Megválaszolatlan marad a legutóbbi közgyűlésen feltett részvényesi kérdés, amely így szólt: “a jóistenen kívül tudja-e valaki, hogy a vizsgálat meddig fog tartani és mennyibe kerül?”.

A most bejelentett 6,7 millió eurós összeg ugyan magasabb az eddigi, meg nem erősített híresztelésekben szereplő “legalább 600-700” millió forintos összegnél, azonban még mindig eltörpül amellett a summa mellett, amelyet a Telekom a vizsgálatokra költött az elmúlt években. Az ugyanis 2006-ban 4,1, 2007-ben 5,7 és 2008 első negyedévében 1,5 milliárd forintra rúgott, az összesen 11,3 milliárd forintnak tehát alig több mint tizedére rúgó szerződéseket mutatott fel a vizsgálat eredményeként. Nem beszélve arról, hogy pont a gyanús ügyek miatt egyszer már hónapokat csúszott a telekomcég osztaléka és beszámolójának elfogadása.

A mostani helyzetjelentés egyébként akár az utóbbi időben a vizsgálat időtartamával és költségeivel kapcsolatban nyilvánosságra került kritikákra válaszul is érkezhetett. A benne szereplő számok egyelőre nem cáfolják a kritikus felhangokat, inkább újabb muníciót szolgáltatnak azoknak. Függetlenül attól, hogy a vizsgálat eredményes lezárása nemcsak a cég és a részvényesek érdekeit szolgálná, de a törvényi előírások miatt szükséges is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom