Connect with us

technokrata

„Az úgy kezdődött, hogy visszalőttek…”

Dotkom

„Az úgy kezdődött, hogy visszalőttek…”

NATO csapatok a virtuális háborúban.

Az IT-biztonság iránt érdeklődők nem felejtik el egyhamar a tavalyi észt eseményeket. A kis, szovjet uralom alól alig másfél évtizede elszakadt, majd az EU-hoz és a NATO-hoz gyorsan csatlakozott baltikumi állam májusban úgy döntött, gyakorolja szuverén országként az őt megillető jogok egyikét – a helyi orosz kisebbség (amely a lakosság mintegy harmadát adja) tiltakozása ellenére eltávolította az országban meghalt szovjet katonáknak emléket állító szobrot Tallinból. Ezt követően szervezett támadás indult a digitalizálódásban élenjárónak számító állam pénzügyi, politikai rendszere ellen – orosz hackerek támadták meg az észteket.

Akkor hiába fordult szinte azonnal a kicsiny ország segítségül az észak-atlanti szerződésben társának számító államokhoz, az egységes és határozott NATO fellépés elmaradt. (részletesebben itt, itt és itt írtunk az történtekről). Talán a szervezetet vezetők utólagos bocsánatkérésének is vehető gesztus, hogy a napokban pont itt, Észtországban alapították meg a NATO cybervédelmi központját. Igaz, az egység még nem működik teljes üzemmel – ezt augusztusra tervezik elérni. De gőzerővel dolgoznak azon, hogy a nyár végére megfelelően el tudja látni feladatait a központ.

Mik is ezek a feladatok? Két fő tevékenységi kört jelöltek meg a döntéshozók: egyrészt a cyberterrorizmus kutatását illetve az ellene való képzést valósítják meg itt, másrészt cyberháborús játékokat szimulálnak – duplán-virtuális támadásokat folytatnak le (azaz virtuálisan bonyolítanak le virtuális harcokat). Ehhez „mindössze” 30 szakértő áll rendelkezésre, akiket az alapító országok – Észtország, Litvánia, Lettország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Szlovákia – biztosítanak. Az Egyesült Államok is érintett a cybervédelmi központban: az USA megfigyelőként követi nyomon az egység működését.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom