Connect with us

technokrata

Kikapcsolja a tűzfalat a trójai

Dotkom

Kikapcsolja a tűzfalat a trójai

Hiába bízunk a Windows beépített védelmében, hatástalan lehet.

Még soha ennyi újdonság nem jelent meg a Sunbelt kémprogram toplistáján egyetlen hónap alatt. Az első öt helyezett ugyan már állandó szereplőnek tekinthető a toplistán – egyedül a sorrend változik -, vagyis a hamis biztonsági riasztásokat adó Trojan.FakeAlert, a felnőtt tartalmak lejátszáshoz szükséges Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec, illetve a Trojan.NewMediaCodec tanyázik a dobogós helyeken. A hatodik helyen újdonságnak számít a Slagent/Navipromo, amely az alvilág egyik népszerű szoftver-frissítőjének nevezhető, segítségével a károkozók legújabb variációi automatikusan frissülnek a fertőzött számítógépeken, hasonlóan a legális Microsoft Update szolgáltatáshoz.

Rendkívül veszélyesek azonban a lista végén található új károkozók, a Trojan.Vxgame trójai/rootkit, a Blaire féreg és a Backdoor.Rbot hátsó ajtó/rootkit. A Trojan.Vxgame telepítését követően lekapcsolja a Windows saját tűzfalát, így nyílt utat ad a további hálózati betöréseken érkező károkozók számára. Hasonlóan veszélyes a Blaire, amely elsősorban spamekben terjed, ezért e-mail féregnek is nevezik. A Backdoor.Rbot sokszínű szoftver, igazi robotot készít a számítógépből, ami ezután adatlopásra (jelszavak, hitelkártya számok, személyes adatok, szoftverlicencek eltulajdonítására) és hálózati támadásokra, spamek millióinak kiküldésére egyaránt használhatóvá válik.

„Az új károkozók a biztonsági szoftverek hatástalanításával lényegesen nagyobb veszélyt hordoznak magukban, mint az átlagosnak nevezhető kémprogramok. Akkor se lepődjünk meg, ha kedvenc online játékunk licenckulcsát eltulajdonítják, mert a sokszínű Rbot variánsok jelszavaink mellett a vásárolt szoftverkulcsokat is képesek összegyűjteni, majd a bűnözőknek átadni.” – mondta Bódis Ákos, a Sunbelt Software magyarországi képviseletének vezetője.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek