Connect with us

technokrata

A vizsgálat emészti a profitot

Dotkom

A vizsgálat emészti a profitot

A várakozásokat meghaladó eredményt ért el az első negyedévben a Magyar Telekom, a belső vizsgálattal kapcsolatos költségek azonban másfél milliárd forintra rúgtak három hónap alatt.

A várakozásokat és a tavalyit egyaránt meghaladó első negyedéves eredményt ért el a Magyar Telekom, a cég gyorsjelentése szerint március végéig 22,2 milliárd forintnyi adózott profitot produkált, ami közel 40 százalékos növekedést jelent a 2007-es első negyedhez képest. A csoport EBITDA-ja is látványosan, 9,4 százalékkal bővült, s elérte a 68,9 milliárd forintot, az EBITDA-ráta 42,4 százalékos volt. Ugyanakkor a javulás már nem ennyire egyértelmű, ha figyelembe vesszük a tavalyi számokat terhelő egyszeri tételeket, a 2 milliárd forintot hozó idei ingatlaneladásokat és a vizsgálatok 1,5 milliárdos költségeinek hatását. Az egyszeri tételek nélkül az EBITDA javulása már kevesebb mint 4 százalék.

Az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flow is apadt, 57,3 milliárdról 49,1 milliárd forintra. Christopher Mattheisen vezérigazgatónak a jelentéshez csatolt nyilatkozata szerint annak ellenére, hogy sok egyszeri tétel is kedvezően befolyásolta az eredményt, már az átszervezések és a létszámcsökkentésből adódó megtakarítások is éreztetik kedvező hatásukat a gazdálkodásban. A jövőben azzal kell számolni, hogy Magyarországon a hangforgalom további csökkenése mellett most már a szélessávú penetráció lassulásával is szembe kell nézni, ez már a negyedév folyamán is érzékelhető volt. Macedóniában és Montenegróban az internetszolgáltatásból származó bevételek növekedése még ellensúlyozni tudta a hangforgalom visszaesését. A mobilszegmensben a növekedés jelentős része a külföldi leányvállalatoktól jött, Montenegróban azonban a harmadik mobilszolgáltató versenybe lépése kedvezőtlenül hatott a profitra.

A jelentés adatait a Concorde elemzői kedvezőnek ítélték meg, s felhalmozás ajánlásukat változatlanul fenntartották a papírra, év végi céláruk a május közepéig még a papíron lévő 74 forintos osztalékszelvény nélkül is 1061 forint. A Cashline-nál a szintén kedvezőnek ítélt jelentés csak a tartás ajánlás fenntartására volt elég, ők az idei év után 80 forintra becsülik a jövőre kifizetendő osztalék nagyságát. A KBC elemzői is enyhén kedvezőnek ítélik meg a távközlési cég jelentését, s kiemelik, hogy a térségbeli szektortársakhoz képest EV/EBITDA alapon 13 százalékkal alulárazott a papír. Szerintük kedvező osztalékhozammal bír, így ajánlásuk továbbra is vétel a részvényre.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

SEQ-SPORT-INHANDS-03
OMEN 15 Laptop 2

Laptop

Brutálisak lettek a HP új gamer laptopjai

2019. szeptember 21. szombat
Cat B26_2

SmartPhone

A Cat Phones piacra dobott egy majdnem törhetetlen mobilt

2019. szeptember 21. szombat
Mate 30 Series

SmartPhone

Itt az új Huawei mobilcsalád! Mate 30 a porondon

2019. szeptember 20. péntek
TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap

Dotkom