Connect with us

technokrata

Az adóbevallás veszélyei

Dotkom

Az adóbevallás veszélyei

Néhány éve még ismeretlen fenyegetéssel kell szembenéznünk.

Magyarországon egyre népszerűbb az adózók körében az elektronikus úton történő adóbevallás, hiszen idő- és pénztakarékos megoldás. A rendszerbe épített ellenőrzési funkció segít a bevallás hibátlan kitöltésében, használata gyorsan elsajátítható és logikus felépítésű. 2007. évben valamennyi, az adóhivatalhoz beérkezett bevallás 85%-át nyújtották be elektronikus úton az adózók.

Ha a webalapú adóbevallást és a kitöltő-szoftvert választjuk, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy személyes pénzügyi adatokat fogunk elküldeni a szoftvert tartalmazó weboldalra. A szolgáltatásnak tartalmaznia kell SSL titkosítást és biztonsági hitelesítést, illetve, mint minden egyéb weboldal esetében, ahová személyes információkat juttatunk el, figyelmesen olvassuk végig a lap titoktartásra vonatkozó alapelveit.

Az adóhatóság honlapján a Java alkalmazású kitöltő program biztosítja a kitöltési útmutató megjelenítését. A saját gépre föltelepített program nagymértékben leegyszerűsítheti az adóbevallás elkészítését és így az ezzel kapcsolatos teendők is egészen elviselhetők lesznek. A program rengeteg szolgáltatást kínál: kitöltési útmutatót, irányelveket, automatizált kalkulátorokat – mindezek felgyorsíthatják az adóbevallási procedúrát. Mivel a program a saját gépünkön fut, és nem egy távoli webhelyen, az egyetlen eset, amikor internetre pénzügyi információt juttatunk el, az a bevallás elküldése. Tehát ebben az esetben csak a saját gépünk és internet-kapcsolatunk biztosítja az adataink védelmét. Épp ezért a számítógépünk védelme nagyon fontos: győződjünk meg róla, hogy a jelszavaink erősek; ellenőrizzük, hogy számítógépünkön fut-e internetbiztonsági, vírusokat- és egyéb fenyegetéseket elhárító szoftver – tanácsolja Bartha Hedvig, a Symantec szóvivője. Bizonyosodjunk meg arról, hogy megfelelő backup (biztonsági másolat) megoldás van-e a gépünkön egy esetleges technikai katasztrófa esetére, és ellenőrizzük, hogy vezeték nélküli kapcsolatunk saját biztonsági rendszere aktív-e!

Soha ne csináljunk adóbevallást nyilvános hotspoton keresztül! Érdemes különösen óvatosnak lenni minden olyan esetben, amikor személyes adózási információinkat nyilvános helyen (fénymásoló-üzlet, iroda) nyomtatjuk vagy faxoljuk. Ennek nem az az egyetlen veszélyforrása, hogy véletlenül ott hagyunk egy másolatot, vagy netán az eredeti példányt, hanem az, hogy néhány fax és fénymásoló beépített merevlemezzel rendelkezik, így előfordulhat, hogy az utánunk következő ember ki tudja nyomtatni az utolsó dokumentumot, vagy fax-jelentést a gépről.

Az adóbevallás határidejének közeledtével egyre több gátlástalan személy próbálja kicsalni tőlünk a pénzünket, vagy személyes információinkat. Ha az interneten találunk adóbevallás-készítő szolgáltatót, győződjünk meg róla, hogy professzionális céggel van dolgunk, ellenőrizzük, hogy van-e igazi postacímük, nem csak postafiók. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy az Interneten megtalált szolgáltató hónapokra, évekre visszamenőleg is tud-e majd válaszolni a felmerülő kérdéseinkre. Legyünk biztosak benne, hogy nem olyan céggel van dolgunk, aki csak a pénzünket akarja kicsalni. Általános szabályként kerüljük az olyan szolgáltatókat, akik a munkadíjukat a nekünk járó adóvisszatérítés bizonyos százalékában határozzák meg. Jobban járunk egy fix díjjal, vagy időalapú számlázással. Ne higgyünk azoknak a cégeknek sem, akik azt ígérik, hogy ingyen elkészítik az adóbevallásunkat!Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom