Connect with us

technokrata

Titkok a winchesteren

Dotkom

Titkok a winchesteren

Ha fontos adataink védelme…

Nemrég jelentette be a Fujitsu legújabb merevlemezeit, melyek érdekessége, hogy natív módon támogatják a titkosítást – 256 bites AES kulcsok segítségével lehet védekezni az illetéktelenekkel szemben. Nem jelent többé tehát problémát, ha az egész számítógépet meglovasította valaki: a merevlemezen tárolt adatok a megfelelő kód hiányában kis túlzással örökre elérhetetlenek maradtak. Persze nyilvánvalóan nem a hétköznapi felhasználónak szánta a Fujitsu ezen termékeit: elsősorban a nagyvállalati szegmens szereplőinek kínálja MHZ2 CJ sorozatát.

A 2,5 colos méretű háttértárolók nyilvánvalóan notebookokba tervezett példányok, kapacitásuk pedig széles skálán mozog. Kapható ugyanis 80 GB-os méretű, és 320 GB-os is (illetve a kettő érték között további három), igénytől függően. SATA-150/300 interfésszel szereltek, lemezeik pedig percenként 7200 fordulatot tesznek meg. 16 MB-os cache-sel rendelkeznek, minek köszönhetően a titkosítási funkció megvalósítása mellett sem lassul le jelentősen működésük: az átlagos elérési idő olvasás esetében 10,5 ms, míg íráskor ugyanez 12,5 ms.

Essék akkor néhány szó a titkosításról is, ha már ez a winchester specialitása. Az AES hardveres titkosítás közvetlenül a merevlemezen található processzorba került implementálásra – így egyrészt robosztusabbá válhatott, másrészt nagyobb teljesítményt biztosít, mint ugyanezen feladat szoftveres megoldása. És, habár a Fujitsu nem az első a hardveres AES kódolás winchesterbeli alkalmazása terén, riválisai többnyire „csak” 128 bit hosszú kulcsokkal dolgoznak.

Maga az adattárolás titkosítottan történik: információ védtelenül nem kerül a mágnesezett lemezekre. Íráskor a processzor kódolja az adatot, olvasáskor pedig ennek ellenkezőjét teszi. És ha a felhasználó meg akar szabadulni a rajta tároltaktól, akkor ezt egy pillanat alatt megtehetik: a teljes törlés kevesebb mint egy másodperc alatt végbe megy a winchesteren. Természetesen mindez biztonságosan, később vissza nem állíthatóan történik.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle