Connect with us

Hirdetés

technokrata

Robbanásszerűen emelkedik a vírusok száma

Dotkom

Robbanásszerűen emelkedik a vírusok száma

Meredeken nő az IT-károkozók száma.

Az IT-biztonsági megoldásokat fejlesztő VirusBuster Kft. észlelése szerint 2008 első három hónapja során korábban soha nem látott mértékben emelkedett a számítógépes kártevők száma. Míg 2007 végén a cég kártevőellenes termékei nem egészen félmillió károkozó azonosítására voltak képesek, addig 2008. első három hónapja után a rosszindulatú programok megszaporodása miatt ez a szám majdnem elérte, április végére pedig már jócskán elkerülte a milliót. Ez azt jelenti, hogy 2007. december 31-ig összesen 209 ezer vírusszignatúra – a rosszindulatú programok azonosítására alkalmas kódsorozat – került bele a cég adatbázisába, addig csak 2008. első negyedévben 298 ezer új azonosító kód került bele ugyanebbe az állományba.

A jelenségnek több következménye is van. Általános elv, hogy a biztonsági fejlesztők a rosszindulatú ágenseket a felhasználók előtt igyekeznek begyűjteni. A kártevők számának ugrásszerű – és várhatóan folyamatos – növekedése miatt felértékelődnek azok az eszközök – e-mailszűrők, „féregcsapdák”, „mézesbödönök”, az URL-listák, továbbá az IRC- a P2P- és az üzenőrendszerek forgalmának monitorozása – melyekkel ezt meg lehet oldani. A megjelenő új kórokozók feldolgozása más irányban is fokozott terhet ró a biztonsági fejlesztőkre, hiszen a napi 30 ezer(!) új vírusminta miatt csökken az egy kártevőre fordítható idő, illetve az elemzés a megnövekedett volumen miatt személyi és technológiai értelemben is jelentős erőforrástöbbletet igényel. Az erőforrások azonban egy határon túl már nem növelhetők, ezért minőségi változásra van szükség.

Az elemzésben a többletterhelés elsősorban az automatizálás fokozásával követhető, de a károkozószám növekedése a biztonsági termékekkel szemben is új követelményeket támaszt. Az egyre növekvő szignatúraállomány rövid úton felemésztené a felhasználók gépeinek memóriáját. A probléma megoldására a VirusBuster szakemberei kidolgoztak egy olyan eljárást, amellyel drasztikusan növelhető az adatbázisba kerülő szignatúrák, és ezzel a felismerhető vírusok száma.

A hihetetlen gyorsasággal megjelenő kártevővariánsok miatt a kórokozóknak pillanatok alatt jelennek meg olyan új változatai, melyek felismerésére már a néhány órás szignatúra-adatbázis sem lenne alkalmas. A folyamatot csak olyan generikus felismerési módszerekkel lehet kezelni, melyek a reaktivitás helyett minden eddiginél nagyobb mértékben a megelőzésre helyezik a hangsúlyt.

Be kell látnunk azt is, hogy a gyorsan érkező új kártevők miatt be-becsúszhatnak fertőzések. Jelenleg egyszerűen nem létezik – és jó darabig (talán soha) nem is lesz – olyan proaktív megoldás, amellyel százszázalékos biztonságot lehetne garantálni. Ez viszont azt jelenti, hogy a védelmi rendszereknek fertőzött környezetben is hatékonyan kell működniük és úgy kell orvosolniuk a problémát, hogy a felhasználói rendszer épsége és produktivitása a lehető legteljesebb mértékben visszaállítható legyen.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés