Connect with us

technokrata

Komplett védelem NOD32 alapokon

Dotkom

Komplett védelem NOD32 alapokon

Kipróbáltuk, mit tud az ESET Smart Security.

Március végén vált magyar nyelven is elérhetővé az ESETset fejlesztette NOD32 újgenerációs változata, illetve az erre alapuló, komplett biztonsági megoldást kínáló Smart Security. Ez utóbbi a vírusok és kémprogramok mellett a levélszemét és az illetéktelen adatkommunikáció ellen is védelmet nyújt, valamint a NOD32-ben megismert ThreatSense technológiát is tartalmazza. A bemutatás kapcsán a fejlesztő azt állította, hogy a Smart Security a NOD32 vírusirtótól megszokott gyorsaságot biztosítja, és csak minimális mértékben terheli le a számítógép erőforrásait. Kíváncsiak voltunk, mi rejlik az állítás mögött, így kipróbáltuk a védelmi rendszert.

Szemben más cégek esetenként akár néhány száz megabyte-os méretre rúgó telepítőjével, a Smart Security nincsen 20 MB (ami azért különösen nagy teljesítmény, mert csak a NOD32 16,5 MB). Kompaktságát telepítése után is megőrzi – habár a mai, néhány 100 GB-os winchesterek korában ez nem nyom akkora mértékkel a latba -, a szoftver mindössze 27 MB-ot „eszik meg” a merevlemezen.

Köszönhetően magyar nyelvű kezelői felületének, az installálás során szükséges beállításokat még a kezdő felhasználók is magabiztosan elvégezhetik. Többek között az automatikus frissítésről kell dönteni, amely egyaránt vonatkozik a szoftver és a vírusleíró adatbázis rendszeres ugprade-jére (ez utóbbi naponta akár többször is frissül, ha azt az Eset ESET szükségesnek érzi). A már említet ThreatSsense korai riasztási rendszer engedélyezésével aktívan lehet fellépni a még ismeretlen (szignatúrával nem rendelkező) digitális kártevőkkel szemben; a gyanús file-okat a rendszer továbbítja a rendszer az ESETset számára.

Beállítható, hogy keressen-e kéretlen alkalmazások után is a Smart Security, ami azért érdemel külön figyelmet, mivel számos olyan alkalmazás létezik, amelyik azáltal lehet ingyenes, hogy valamilyen „extra” modullal rendelkezik. Például adware-t, vagyis reklámcsíkot tartalmaz, ami kicsit lassíthatja a számítógépet, tehát teljesítménybeli szempontokat tekintve javasolt az eltávolítása.

Természetesen személyi tűzfallal is ellátták a programcsomagot, amely három működési módot ismer. Automatikus, házirend alapú, illetve interaktív üzemmód; ez utóbbit érdemes választani, ha adaptív működést szeretnénk. Ezenfelül az is meghatározható, hogy a rendszer beállításait védje-e egy külön jelszó vagy sem – ez utóbbi funkció használata inkább csak azután javasolt, miután részletesen bekonfiguráltuk a tűzfalat, különösen, ha interaktív üzemmódra van állítva. Az első néhány perc, óra úgyis a futó programok engedélyezésével/tiltásával telik, és minden egyes alkalommal begépelni a jelszót fárasztó és felesleges feladat. Amennyiben azonban a tanítási időszak nagyjából lezárult, érdemes aktiválni a szoftver ezen képességét, hogy más felhasználó ne tudja megváltoztatni a létrehozott konfigurációt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle