Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hármas szorításban a japán elektronikai cégek

Dotkom

Hármas szorításban a japán elektronikai cégek

A japán elektronikai cégek nehezen boldogulnak a növekvő nyersanyagköltségek, a fő exportpiacuknak számító Egyesült Államok szűkülő fogyasztói kereslete és a dollárral szemben erőssé vált jen miatt megnehezült üzleti körülményekkel.

A Sharp Corp., a világ harmadik legnagyobb lcd-tévé-gyártójának üzemi nyeresége 1,5 százalékkal, 183,7 milliárd jenre (1,76 milliárd dollár) csökkent a március 31-én végződött üzleti évében, 9,3 százalékkal növekvő árbevétel mellett. A társaság agresszíven bővíti új generációs lcd-tévék gyártására alkalmas kapacitásait, mert a sorozatnagyság növelésétől némi védelmet remélhet az öldöklő versenyben folyamatosan csökkenő árak ellen.

Az elektronikai termékektől kezdve az atomreaktorokig sok mindennel foglalkozó Toshiba nyeresége 95 százalékkal csökkent az elmúlt negyedévben, de a 2009 márciusában végződő üzleti évben várt 130 milliárd jenes (1,25 milliárd dollár) profit már nem lesz kisebb a 2008-asnál. A cég elvesztette az új generációs dvd-k szabványáért folyó harcot a Sonyval szemben és nem tudta kompenzálni az egyebek mellett a digitális kamerákban használt NAND memóriachipek árának zuhanását. E termék világpiacának második legnagyobb szereplője a Toshiba.

A dél-koreai Samsung Electronics viszont nem panaszkodhat: negyedéves nyeresége 37 százalékkal, 2,19 ezer milliárd vonra (2,2 milliárd dollár) ugrott. A világ legnagyobb memóriachip-, illetve lcd-tévé-gyártója szakértők szerint olyan versenyképességre tett szert ezen a két piacon, amelyet egyik riválisa sem tud felmutatni. A Samsung emellett a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártója – ez az ágazata 53 százalékos nyereségnövekedést ért el január-márciusban. A cég 33 százalékkal gyártott több zsebtelefont, mint egy évvel korábban, a 46,3 millió készülék annyi, amennyit a karácsonyi szezont is magában foglaló tavalyi negyedik negyedévben értékesítettek.

A világ legnagyobb mobilhálózat-szállítója, a svéd Ericsson AG részvényei 23 százalékkal drágultak, miután az első negyedévben 55 százalékkal zuhanó nettó nyereség mellett a várt csökkenés helyett hosszú idő óta először 4,7 százalékkal növelni tudta árbevételét. Emellett a 4000 fős leépítésnek köszönhető költségcsökkenést is díjazta a piac. A cég alkalmazotti létszáma az elmúlt nyolc év alatt felére, 74 ezerre zsugorodott.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés