Connect with us

technokrata

Csalódást okozott a Microsoft

Dotkom

Csalódást okozott a Microsoft

Csalódást okozott a Microsoft Corp.

azoknak a befektetőknek, akik az elmúlt hetekben arra játszottak, hogy a világ vezető szoftverfejlesztője kiugró eredményekkel áll elő. A társaság nettó nyeresége 11 százalékkal, részvényenként 47 centre csökkent a vállalat üzleti évének március 31-én végződött harmadik negyedében, az árbevétel pedig lényegében nem változott az egy évvel korábbihoz képest. Az eredményben nem kis szerepet játszott, hogy a társaság 1,4 milliárd büntetést fizetett az Európai Uniónak az uniós versenyszabályok megsértése miatt. A szakértők ugyan valamivel gyengébb, 44 centes részvényenkénti profitot vártak, sok befektető azonban úgy vélte, hogy az előző két negyedévéhez hasonlóan erős három hónapot zár a cég. Ennek reményében vásárolták a Microsoft-részvényeket, amelyek ára 13 százalékkal nőtt az elmúlt két hétben. A csütörtöki tőzsdezárás utánra időzített bejelentés után viszont öt százalékkal esett az árfolyamuk.

A Windows operációs rendszert forgalmazó ágazat – a társaság legjövedelmezőbb divíziója – 24 százalékkal kisebb árbevételt ért el, mint 2007 első három hónapjában, mivel akkor a Vista bemutatkozása megdobta az értékesítést. A Microsoft tapasztalatai szerint a nehezebbé váló üzleti környezetben növekszenek az eladatlan pc-készletek az áruházakban, a feltörekvő piacokon pedig, ahol ez nem jellemző, az illegális szoftverhasználat hátráltatja a cég értékesítését.

A vállalat pénzügyi igazgatója, Chris Liddell a sajtónak nyilatkozva gyakorlatilag megfenyegette a Yahoo igazgatóságát, hogy ha még ezen a héten nem fogadja el vételi ajánlatukat, akkor vagy közvetlenül a részvényesekhez fordulnak, vagy elállnak az üzlettől. A Microsoft internetes hirdetési divíziója veszteséges, ezért minél előbb meg akarja azt erősíteni, lehetőleg a Yahoo beolvasztásával.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák