Connect with us

technokrata

Megvan az MTelekom osztalék

Dotkom

Megvan az MTelekom osztalék

A társaság közgyűlése 77 052 milliárd forint osztalék kifizetését szavazta meg pénteki közgyűlésén.

A társaság a magyar számviteli törvény szerinti tavalyi 35 634 milliárd forint adózott nyereségét teljes egészében kifizeti, az eredménytartalékból pedig 41 418 milliárd forintot használ fel osztalékfizetésre – tájékoztatott a közgyűlés határozatairól az MTI-Eco.

A döntés értelmében egy darab 100 forint névértékű részvényre 74 forint osztalék jut. A Magyar Telekom megbízásának megfelelően, az osztalékot a KELER Zrt. fizeti ki. A kisrészvényesek több kérdését is feltettek: így a korábban indult montenegrói, mintegy 700 millió forint értékű szerződésekkel kapcsolatos vizsgálatról, egyebek mellett arról, mikor zárul le, és az eddigi 9,8 milliárd forinton túl, mennyibe fog kerülni. A társaság képviselője válaszában elmondta: a cél az, hogy tisztázza magát a társaság, s ebből a szempontból másodlagos, hogy mennyibe kerül. A vizsgálatot végző amerikai White and Case tevékenységéről elhangzott: a vizsgálatot függetlenül végzik, időben nem lehet korlátozni ezt a tevékenységet.

Egy másik felvetés szerint a társaság mintegy 1 milliárd forintot fizetett ki 2008 áprilisában egy munkaerő-kölcsönző cégnek úgy, hogy nem volt mögötte igazi teljesítés. Erre a társaság írásbeli választ ígért.

Egy újabb felszólalás szerint a Deutsche Telekommal kapcsolatban a német kisrészvényesek egy része felvetette, hogy a német cég részvény-kibocsátási ára túl magas volt, s ezért jogi útra terelték a kérdést. Hasonló lehet a helyzet a Magyar Telekomnál is. A társaság szerint ez a Deutsche Telekom ügye, ráadásul a német cég az eredeti kibocsátás óta időközben újabb részvényeket bocsátott ki. A Magyar Telekom esetében nincs ilyen árfolyam-felvetés.

A Magyar Telekom részvényárfolyamának karbantartásáról a társaság képviselője elmondta: a társaság évek óta 8-9 százalékos osztalékhozamot ad, ami Magyarországon a legmagasabb, s az osztalékhoz a részvényesek mindig hozzájutnak. Ebben az esetben tehát nem az árfolyam emelkedik, hanem az osztalék összege magas. Ráadásul a társaság a pénzét költhetné saját részvény vásárlására is.

A szektor és a régió más távközlési cégeihez viszonyítva a Magyar Telekom árfolyamának alakulása hasonló.

A közgyűlés 1 135 578 millió forint mérleg főösszeggel és 73 056 millió forint adózott eredménnyel – a kisebbségi részesedésekre jutó eredmény 12 901 millió forint levonása előtt – jóváhagyta a Magyar Telekom Csoport nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerint elkészített 2007. évi konszolidált éves beszámolóját is.

A közgyűlés elfogadta a magyar számviteli szabályok (HAR) szerint elkészített éves beszámolót is: e szerint a társaság a 2007. évet 942 877 millió forint mérleg főösszeggel és 35 634 millió forint adózott eredménnyel zárta. A közgyűlés a társaság könyvvizsgálójának a PricewaterhouseCoopers Kft-t választotta meg 2008-ra, azaz 2009. május 31-ig, illetve amennyiben a 2008-as üzleti évet lezáró közgyűlést e nap előtt tartják meg, akkor a 2008. üzleti évet lezáró évi rendes közgyűlés napjáig tartó időszakra.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák