Connect with us

technokrata

Árral szemben is gyorsan úszik a kék cápa

Dotkom

Árral szemben is gyorsan úszik a kék cápa

A Microsoft keresztülgázolt a romló üzleti környezeten.

A szerverszoftverek és az Xbox 360 videojáték-konzol iránti erős keresletnek köszönhetően a vártnál jobb eredményekről számolt be üzleti évének márciusban végződött harmadik negyedéve után a Microsoft Corp. A nettó nyereség 11 százalékkal, 4,4 milliárd dollárra, részvényenként 47 centre csökkent, ám a szakértők 44 centet prognosztizáltak. Az árbevétel jelentéktelen mértékben növekedve 14,5 milliárd dollár lett, ami lényegében megegyezik a várakozásokkal.

Kissé javítja a képet, hogy egy évvel ezelőtt viszonylag erős három hónapok abszolvált a cég, ugyanis a korábbi halasztások után 2007 elején indult el a Vista operációs rendszer forgalmazása, ami lendületet adott az értékesítésnek.

A társaság nem igazán világos előrejelzést adott a negyedik üzleti negyedévben várható teljesítményéről: tág határok, 15,5 és 15,8 milliárd dollár közötti árbevételt vár 45-48 centes részvényenkénti eredmény mellett. Az teljes júniusban végződő üzleti évre viszont a Wall Street-i várakozásoknál egyértelműen jobb számokat – 66,9-68 milliárdos árbevételt és 2,13-2,19 dolláros részvényenként eredmény – vár.

Szakértők szerint a társaság teljesítménye nagyszerű, ha szembesítjük az egyre nehezebb üzleti környezettel. Ehhez képest a tőzsdezárás után több mint 4 százalékkal esett a Microsoft-részvény árfolyama, igaz az elmúlt hónapban 12 százalékos pluszt gyűjtött össze, mert a befektetők sejtették, hogy jól muzsikál a cég.

A vállalat ezúttal semmit sem közölt a Yahoo-val kapcsolatos terveiről. Implicite viszont sokat elárul a dologról az a tény, hogy az internetes hirdetési üzletág 228 millió dollár veszteséget szenvedett el az elmúlt negyedévben. Ez mutatja, miért van szüksége a Yahoo-ra a redmondi kék cápának. Egyes szakértők szerint a világ legnagyobb portáljának megszerzése nélkül a következő három évben is veszteséges marad ez az ágazat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle