Connect with us

technokrata

Érdemi verseny jöhet az éterben

Dotkom

Érdemi verseny jöhet az éterben

Négy pályázat érkezett a digitális földfelszíni műsorszóró pályázatra: kettő a televíziós, kettő pedig a rádiós multiplex szolgáltatásra – mondta a csütörtöki tenderbontást követően Rozgonyi Krisztina, a pályáztatásért felelős Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsának alelnöke.

A televíziós szolgáltatásra az Antenna Hungária (AH) Zrt. és a Digital Broadcasting Kft. jelentkezett, a rádiósra pedig az AH mellett a Magyar Rádió Zrt. nyújtott be ajánlatot. A TRI R szlovák műsorszóró vállalat többségi tulajdonában áll a Digital Broadcasting Kft. – adta hírül a pályázaton induló cég. A TRI R partnere a pályázat során a Trade and Technology, amely 300 ezer ügyféllel rendelkezik Csehországban. A társaság az előfizetői szolgáltatások kapcsán működik majd közre. A TRI R Szlovákiában a műsorszórás, műsorelosztás terén több évtizedes tapasztalatot szerzett, különös tekintettel az elektromágneses hullámokon keresztül történő televízió- és rádiójel-továbbításra; jelenleg elsősorban e tevékenységre fokuszál. A vállalat látja el Szlovákia teljes területét mind a közszolgálati, mind a kereskedelmi műsorszolgáltatók jeleivel több mint harminc gerinc-adótelephely és csaknem 650 átjátszóadó-telephely üzemeltetésével. A szolgáltatások új körét jelenti a vállalatnál a digitális műsorszórás kiépítése – ez jelenleg Szlovákia lakosságának 20 százaléka számára érhető el.

A vállalat neve Slovenské Rádiokomunikácie-ról TBDS a.s.-re változott, majd idén egy újabb névváltás után kapta a TRI R nevet. A társaság munkatársainak száma 300 fő. A Slovak Telekomból való kiválást követően a társaság több kelet-közép-európai start-up cég felvásárlását kezdeményezte a közelmúltban. A TRI R magánvállalat és konzorciális partnerei tavaly ősszel felvásárolták a Deutche Telekom tulajdonában lévő Slovakia Telecomtól annak műsorszóró üzletágát, 120 millió euróért. (A két különálló pályázat kiírását összesen kilenc cég vásárolta meg, közülük hét érdeklődött a televíziós és kettő a rádiós multiplex üzemeltetése iránt).

Az érdemi értékelés most kezdődik. Az NHH a következő napokban nézi meg, hogy szükség van-e hiánypótlásra, majd május 9-ére derül ki, melyek az érvényes pályázatok, s e dátumtól 45 nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy megállapítsák a pályázat eredményét. Ezt aztán átadják az erre létrehozott országgyűlési eseti bizottságnak, amely valójában csak azt vizsgálja meg, hogy az eljárás során történt-e jogszabálysértés. Ha mindent rendben találnak, akkor további 15 napon belül áldásukat adják a tenderre, azt pedig a hatósági szerződés aláírása követheti. Így várhatóan augusztusban derül ki, hogy kik lesznek a nyertesek. Tervek szerint a rádiós, valamint két televíziós multiplexen még idén elkezdődhet a földi digitális műsorszórás és elindulhat a mobiltelevíziózás is. A nyertesek tizenkét évre szóló jogosultságot szereznek.

A televíziós pályázat összesen öt multiplex üzemeltetésére vonatkozik. A multiplexek közül kettő plusz a mobiltelevíziós már idén elindulhat, a fennmaradó kettő pedig a jelenlegi analóg földfelszíni műsorszórás leállítása után, utóbbi Magyarországon legkésőbb 2011 végén válhat lehetővé. Egy televíziós multiplexen a tömörítési technológia függvényében 5-10 csatorna, egy rádiós multiplexen pedig 6-8 rádió műsora fér el.

A televíziós pályázaton az egyszeri díj minimálisan 300 millió forint, s emellett az e tevékenységből származó éves árbevétel 3 százaléka. A rádióson az egyszeri díj 50 millió forint és az éves árbevétel 0,5 százaléka.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom