Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows XP SP3: napokon belül

Dotkom

Windows XP SP3: napokon belül

Pár nap, és megjelenik az utolsó nagy Windows XP-s frissítés.

Utoljára március végén írtunk a legnépszerűbb asztali operációs rendszer harmadik javítócsomagjáról – és egyben utolsó nagy frissítéséről. Tudniillik a Microsoft idén nyáron beszünteti a desktop környezetben való támogatását (az OS azonban még jó ideig nem hal meg). Most azonban ismét foglalkoznunk kell vele, mivel a Neowin.net új információkhoz jutott a programfrissítésről. Értesüléseik szerint április 21-én jelenik meg először a nagy(obb) nyilvánosság előtt: a következő hét elején lesz elérhető az OEM-ek, illetve a Microsoft MSDN és Technet előfizetői számára. A Windows Update szolgáltatáson keresztül pedig április 29-étől kezdi meg a terjesztést Redmond.

Belső, közelebbről meg nem nevezett forrására hivatkozva állította a fentieket a Neowin, amit a redmondi szoftverfejlesztő nem kívánt hivatalosan kommentálni. Utolsó hivatalos állásfoglalásuk a fent már említett márciusi Windows PX SP3 Release Candidate 2 Refresh kapcsán hangzott el, akkor viszont csupán annyit közölt a Microsoft, még az idei első félévben debütálni fog a javítócsomag. Az RC2 Refresh egyébként a HD-s audió területén hozott előrelépést, illetve Windows Update-tel kapcsolatos hibákat szüntetett meg.

Windows XP SP3
Természetesen a javítócsomag az összes, SP2 óta megjelent javítást magában foglalja, de emellett több újítás is helyet kapott benne. Ilyen például a Vistától „örökölt” NAP (Network Access Protection) megjelenése, melynek révén hitelesíttethető egy számítógép pillanatnyi „egészségügyi” állapota, vagyis deklarálható róla, hogy mentes-e mindennemű digitális fertőzéstől; a PC csak ezt követően férhet hozzá a helyi hálózathoz. Ezzel elejét lehet venni a lokálisan fertőző vírusok, trójaiak és egyéb malware-ek szaporodásának.

Továbbfejlesztésre került az úgynevezett „black hole”, vagyis feketelyuk router észlelés. Ennek a lehetőségnek köszönhetően az operációs rendszer képes automatikusan felismerni azokat a hálózati útválasztókat, amelyek csendben elnyelik a hálózaton üzemelő csomagokat. Az SP3-ban alapértelmezettként be van kapcsolva ez a funkció. Emellett a Windows XP megkapja a Vista aktivációs modelljét is, így elkerülhetővé válik, hogy rögtön a telepítéskor, egyenként be kelljen írni az a termékkulcsokat. Ez egy több száz, ezer PC-ből álló vállalatnál nagy segítség lehet a rendszergazdák számára.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés