Connect with us

technokrata

Mindenkinek lesz egy laptopja?

Dotkom

Mindenkinek lesz egy laptopja?

Tovább folytatódik a laptopok térnyerése a PC-k világában.

Az USA gazdaságának lassulása ugyan visszafogta a PC-értékesítéseket, ám a világpiacon még mindig bőven két számjegyű ütemben növekszenek az eladások – derül ki az ICD informatikai piackutató cég adataiból. Az első negyedévben az Egyesült Államokban 3,5, világszinten 14,5 százalékkal kelt el több személyi számítógép, mint 2007 azonos időszakában. Mindenütt jellemző, hogy nő a laptopok súlya a hagyományos asztali gépek rovására, terjed a “fejenként egy hordozható gép”-modell, a háztartásonként egy asztali PC helyett. Az USA világpiaci részesedése 25 százalékról 23-ra zsugorodott.

Továbbra is a Hewlett-Packard a világ legnagyobb PC-szállítója, részesedése 18,6-ról 19,1 százalékra nőtt. Az USA-ban a Dell az első, amely 27,7-ről 30,9 százalékra bővítette piaci részarányát. Szakértők szerint a Dell annak köszönheti amerikai sikerét, hogy az idei első három hónapban olyan áruházakban jelentek meg termékei, amelyekben korábban nem lehetett Dell-gépet venni. A tajvani Acer eladásai több mint 20 százalékkal zuhantak, mivel elmulasztotta reklámozni a tavaly felvásárolt Gateway márka számítógépeit.

Az Apple tovább erősítette pozíciót, immáron a 4. legnagyobb gyártó az amerikai piacon. Január-márciusban 25 százalékkal növelte eladásait, ezzel kezébe került a piac 6 százaléka. Az Apple közel került ahhoz, hogy a világon is bekerüljön a top 5-be a HP, a Dell, a Lenovo és az Acer mellé.

A piac változásának egyik érdekes trendje, hogy visszaszorulnak a no name márkák. Az ICD felmérései szerint az USA-ban egyszerűen nincsenek már a piacon olyan összeszerelő cégek, amelyek főként tajvani alkatrészekből bütykölik össze gépeiket. A piackutató ezek világpiaci részesedését is csak 3 százalékra becsüli.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle