Connect with us

technokrata

Világszerte beindult a digitalizáció

Dotkom

Világszerte beindult a digitalizáció

Az Economist Intelligence Unit 2008-ban is elkészítette azt az összehasonlító felmérést, mely digitális felkészültségük alapján rangsorolja a világ 70 országát.

A vizsgálódás szempontjait hat kategóriába sűrítették, melyek a következők: internet-hozzáférés és technológiai infrastruktúra, üzleti, szociális és kulturális, jogi környezet; kormányzati szabályozás és hosszú távú tervezés, valamint a vásárlók és a cégek befogadókészsége.

A felmérés szerint a digitalizáció mértéke a világ minden táján növekedésnek indult. Az általános fejlődés ellenére a top-10-ben átrendeződtek az erőviszonyok. A korábban négy évig folyamatosan vezető Dánia négy helyet zuhant, csakúgy, mint Svájc. Finnország három helyet esett vissza – kiszorulva ezzel az első tízből. A finnek helyét az osztrákok vették át. Az első helyen az Egyesült Államok áll, Hongkong szorosan követi, utóbbi 2007-hez képest két helyet lépett előre. Magyarország pontszáma a tavalyi 6,16-ról 6,30-ra emelkedett, ami a 33. helyhez volt elegendő – ezzel egy helyet ugrottunk. Szomszédaink közül Ausztria és Csehország szerepelt jobban nálunk.

A fejlett és kevésbé fejlett országok közötti különbség 2008-ban is csökkent, de a csökkenés mértéke az előző évekhez képest jóval kisebb. A digitalizáció terén legkevésbé felkészült országok, bár pontszámaik emelkedtek, nem tudtak előkelőbb helyezést elérni – részben azért, mert az üzleti környezet kedvezőtlennek bizonyult. Az internet-hozzáférés növekedése néhány fejlődő országban, különös tekintettel Latin-Amerika országaira, riasztóan lassú – állapítja meg az elemzés. Néhány késői belépő ország viszont előrébb került, éppen az internet-hozzáférésben történt fejlesztéseinek köszönhetően. Ezek közé az országok közé tartozik Szaúd-Arábia, Thaiföld és Egyiptom is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle