Connect with us

technokrata

Vírussal együtt eladott pendrive-ok

Dotkom

Vírussal együtt eladott pendrive-ok

Véletlenül USB kulcsok váltak fertőzötté a HP-nál, melyek aztán kikerültek a vásárlókhoz.

A múlt héten volt kénytelen arról beszámolni a Hewlett-Packard, hogy számos 1 GB-os pendrive-jukra felkerült a W32.Fakerecy és a W32. SillyFDC féreg. A mindössze 256 KB-nyit elfoglaló digitális kártevők azon eszközökre jutottak fel, amelyeket a vállalat Proliant szervermodelljeihez kínált. Az AusCERT jelentése szerint a férgek a pendrive-ok csatlakoztatását követően felmásolták magukat az elérhető meghajtókra; erre pedig a következő rendszerekben képesek: Windows 95/98, Windows XP, Windows Me, Windows NT és Windows 2000.

A HP azt javasolta az érintetteknek, hogy a drive-okat helyezzék olyan rendszerekbe, amelyeken frissített adatbázissal rendelkező antivírus rendszer fut. Ezek képesek felismerni a fenyegetést, és eltávolítani a pendrive-okról. Egyben igyekezett megnyugtatni mindenkit a vállalat, hogy az érintettek köre relatíve kicsi, így nem várható globális fertőzési hullám a férgek elszabadulása miatt. Ezzel egyet értett Nishad Herath is, a McAfee Avert Labs vezető biztonsági kutatója. „Egyben arra figyelmeztetném a felhasználókat, hogy mindig végezzenek víruskeresést azokon az adattárolókon – ideértve az üres(nek hitt) meghajtókat is -, amelyeket forgalmazóktól kapnak, mielőtt megkezdenék a telepítést és/vagy a használatba vételt. Hasonlóra már akadt példa a múltban.” – fogalmazta meg figyelmeztetését Herath.

Nem veszi félvállról a problémát a Hewlett-Packard; külön oldalt hozott létre az érdeklődők számára. Az azonban nem derült ki, hogy miként történhetett meg a fertőzés, mindössze annyit árult el a vállalat, hogy felfedezték a probléma gyökerét, és megszüntették azt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle