Connect with us

technokrata

Spóroljunk e-számlával!

Dotkom

Spóroljunk e-számlával!

A magyarországi hiteles elektronikus ügyintézés vezető vállalata, a NetLock Kft.

szerint itt a lehetőség, hogy hazánk is hozzájáruljon az Európai Unió 243 milliárd eurós megtakarításához és példaként szolgáljon a többi tagország számára. Egy közelmúltban napvilágot látott jelentésben az Európai Bizottság szakértői megállapították, hogy a papíralapú számlázásról elektronikusra történő átállással az Európai Unió 243 milliárd eurót takaríthatna meg évente.

A NetLock szakemberei szerint ez a cél elérhető, de ahhoz, hogy az elektronikus számlázás széles körben elterjedjen, szemléletváltásra van szükség. Az elektronikus számlázáshoz szükséges elektronikus aláírás technológiája már évek óta rendelkezésre áll, 2004. május 1-jével pedig már jogszabály is szabad utat enged, ezért érthetetlen, hogy a vállalatok miért nem alkalmazzák széles körben. A számlakibocsátás elektronizálásában nagy megtakarítási potenciál rejlik, hiszen akik számláikat elektronikus úton hitelesítve továbbítják ügyfeleiknek, egyrészt időt, másrészt pénzt takarítanak meg. A több példányban kinyomtatott számlák papírköltsége, majd az ezt követő postaköltség kiküszöbölhető, és nem kell hosszú időt tölteni a számlázással.

Az elektronikus számlázás iránt nemcsak az Európai Unióban, de hazánkban is egyre nő az érdeklődés, azonban az eljárás bevezetésétől még mindig sokan tartózkodnak. Az okok között szerepel a bizalmatlanság, illetve a tájékozatlanság, de van, aki a befogadó oldal felkészültségének hiányára hivatkozik. A Magyarország első hiteles elektronikus számláját kibocsátó NetLock Kft. tapasztalatai szerint azonban a hazai vállalatok nagy része mind technológiai, mind pedig gazdasági szempontból felkészültnek tekinthető az átállásra és a társaság elektronikus számlát kibocsátó ügyfelei is csak pozitív tapasztalatokról, többek között igen magas megtakarítási lehetőségekről számoltak be.”Véleményünk szerint a vállalatok hosszú távú versenyképességéhez, hatékonyságuk növeléséhez elengedhetetlenül szükséges az ügyviteli folyamatok elektronizálása. Ennek egyik kiemelt területe az elektronikus számlázás, amely komoly megtakarítási lehetőséget biztosít a nagy számlakibocsátóknak, de hosszú távon a kis- és középvállalkozások számára is biztos alternatívát jelent” – mondta Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember elmondta, az elektronikus számlázás bevezetése a kis- és közepes méretű vállalatok számára is elérhető, mivel a legegyszerűbb háttér-infrastruktúra akár százezer forintos nagyságrendű összegből is kiépíthető.

Az elektronikus számlázást az észak-európai országokban már évek óta alkalmazzák, azonban az Európai Unióban történő teljes bevezetését még számos jogi és technikai tényező gátolja.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek