Connect with us

Hirdetés

technokrata

Örömmel fogadta a piac az econet opciós programját

Dotkom

Örömmel fogadta a piac az econet opciós programját

Meglepő hevességgel reagált a piac az econet tervezett menedzsmentösztönző programjának közzétételére, a cég részvényei tegnap

15 százalékkal drágultak. Pedig nem ez az egyetlen ilyen opciós terv, ám a többit a befektetők nem fogadták ekkora lelkesedéssel. Közzétette rég beharangozott menedzsmentösztönző programjának részleteit az econet, amire a részvény 15 százalékos drágulással reagált. Pedig a cég nem találta fel a spanyolviaszt, csak a tőzsdei társaságok – és a befektetők – körében mostanában egyre népszerűbb ösztönzésfajtát formálta az econet fazonjára. A program lényege, hogy a részvényárfolyam emelkedésében teszi érdekeltté a kedvezményezetteket több módon is: egyrészt az árfolyam-emelkedéssel nő az opciós program keretében lehívható részvényeken elérhető haszon, másrészt amint a tőzsdei kurzus elér bizonyos szinteket, nő a lehívható papírok mennyisége is. (Hasonló rendszerben motiválja vezetőit a Rába, az Állami Nyomda és a Synergon.)Az econet esetében ez konkrétan azt jelenti, hogy a kedvezményezettek akkor lesznek jogosultak az idei évre jutó részvénymennyiség felének lehívására, ha az egyhavi tőzsdei átlagár eléri a 211 forintot. További 25 százalékot 250 forint után, az utolsó negyedet pedig 300 forint átlépése után hívhatják le. A következő években ezek a szintek az előző naptári év börzei átlagárához képest 10, 20 és 30 százalékra helyezkednek majd el. A 2012-ig tartó program keretében (az alaptőkéhez viszonyítva) évi 3+2 százaléknyi részvényt osztanak ki, az előbbi mennyiséggel az econet-igazgatóság tagjait, az utóbbival a leányvállalatok vezetőit ösztönzik majd. A szükséges részvénymennyiséget sajátrészvény-vásárlással teremtené elő a cég.

Az opciós időszak a megnyílástól követő két naptári évig tart, a jogosultak ezen időszak alatt hívhatják le a részvényeket, amelyek 80 százalékára egyéves elidegenítési tilalmat kell vállalniuk. A lehívási ár alapesetben a megelőző egy hónap tőzsdei átlagára, ám amennyiben a társaság teljesít bizonyos feltételek közül kettőt (20 százalékos adózotteredmény-növekedés, 10 százalékos árbevétel-növekedés, 25 százalék alatti eladósodottság), akkor a jogosultaknak csak a vételár 90 százalékát kell kifizetniük.

Opciózik a Nyomda isAz econetéhez hasonló opciós programról szavaz majd az Állami Nyomda közgyűlése is. Ott az alaptőke kicsivel több mint 5 százalékára szerezhetnek opciót a cégvezetők, amennyiben az árfolyam – egy feltételezett tizedelés után – eléri az 1800, a 2100 és a 2500 forintot.

Másik program indul a MolnálÚj menedzsmentösztönző programról szavaz a Mol április 23-i közgyűlése is, amely jelentősen különbözik majd az olajcégnél eddig működő motivációs rendszertől. A korábbi, átváltoztatható kötvényekre épülő programra nem is hasonlító ösztönzési rendszert tesz az igazgatóság a részvényesek elé. (A régi szó szerint milliárdossá tett jó néhány felső vezetőt, mivel öt évvel korábban még 6 ezer forint alatti részvényáraknál indult és idén befejeződik.) Az új rendszerben a Mol igazgatósági tagjai úgynevezett hozzáadottérték-alapú javadalmazásban részesülnének, amely független a részvényárfolyamtól, és becsléseink szerint évente és személyenként legalább százmillió forint körüli összeget jelent. A pontos összeget nem tudhatjuk, mivel az olyan változóktól függ, amit a Molnál számolnak majd ki. Lényege egyébként az, hogy bizonyos módszerrel kiszámolják a Molnál befektetett tőke költségét és az ezenfelül elért eredményt ismerik el részben az adott évre, részben az adott évet megelőző három évre. Úgy tűnik, a rendszer a korábbinál kevésbé gáláns az igazgatókkal, viszont nem a részvényárfolyam, hanem a társaság eredményességének növelésében teszi érdekeltté őket.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés