Connect with us

technokrata

Piacra kerül az ukrán telefontársaság

Dotkom

Piacra kerül az ukrán telefontársaság

Az ukrán kormány ismét megpróbálkozik az egykori távközlési monopólium, az Ukrtelekom nagyobb méretű privatizálásával. Most 68 százalék eladását tervezik, a kikiáltási ár 12 milliárd hrivnya (2,4 milliárd dollár), mondta az ukrán privatizációs ügynökség egyik vezetője, Dmitro Parfenenko szerdán a kormányülés előtt.

A korábbi privatizációs terveket nem koronázta siker, politikai huzavonák és jogi kifogások miatt. Legutóbb tavaly ősszel akartak eladni öt részletben 5 százalékot az Ukrtelekomból hazai befektetőknek, de a jogi bonyodalmak miatt ez sem sikerült. A hazai értékesítéssel a piaci fogadtatást szerették volna hőmérőzni, azzal az elképzeléssel, hogy a nyomában 38 százalékot eladnak külföldön.

Az Ukrtelekomból eddig csak 7,14 százalékot értékesítettek, 2000-ben és 2001-ben, a vállalat alkalmazottainak és külföldi befektetőknek. A kiadott részvények egy részével a kijevi tőzsdén lehet kereskedni.

Az Ukrtelecom, alapjában vezetékes szolgáltató, tavaly novemberben hatodikként belépett az ukrán mobilpiacra is. Tavaly a bevétele 7,765 milliárd hrivnya volt a vezetékes szolgáltatásból, 1,4 százalékkal kevesebb a 2006-os 7,879 milliárdnál.

Az idei ukrán költségvetés összesen 8,6 milliárd hrivnyára számít különféle privatizációkból. Tavaly 10,6 milliárd hrivnya privatizációs bevétel volt a cél, de csak 2,4 milliárdot sikerült teljesíteni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák