Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az év végén olcsóbbak lesznek az LCD-tévék?

Dotkom

Az év végén olcsóbbak lesznek az LCD-tévék?

Rezzenéstelenül erős a folyadékkristályos tévék iránti kereslet.

Idén – szemben az elmúlt évekkel – az első negyedév sem hozott visszaesést az LCD-panelek gyártóinak piacán: erős kereslet és stabil árak jellemezték az eddig eltelt időszakot, amire rásegített az is, hogy a gyártók az elmúlt években visszafogták a kapacitások bővítését.

Szakértők szerint a cégek nézőpontjából pozitív folyamatok tovább folytatódnak a második és a harmadik negyedévben is, részben azért, mert nem várhatók nagy beruházások, illetve jelentős új kapacitások belépése – ez 2009 elején esedékes -, részben azért, mert a pekingi olimpia előtt biztosan erős marad a lapos tévék és a laptopok iránti kereslet.

Túlkínálat csak az év vége felé várható – következésképpen az egyszeri fogyasztó abban bízhat, hogy akkor csökkennek jelentősebben az árak. Az LG Electronicsnál legalábbis az év első három hónapjában változatlanok voltak a tévépanelárak, míg a laptopokéi a vártnál kisebb mértékben, körülbelül 5 százalékkal mérséklődtek.

Nem számít jelentős keresletcsökkenésre az iSuppli piackutató cég az USA kiskereskedelmi forgalmának visszaesése ellenére sem. Ezt ugyanis kompenzálhatja, hogy a feltörekvő országokban mostanában cserélik le a fogyasztók katódsugárcsöves készülékeiket lapos tévére, ami növeli az igényeket. Kétségtelen ugyanakkor, hogy ezeken a piacokon a kisebb, maximum 32 hüvelykes képátlójú tévék fogynak jobban.

Az iSuppli adatai szerint a 2007-es 78,5 millió után 2008-ban 100,1 millióra nőhet a világon eladott LCD-tévék száma. 2012-re ennek majdnem duplájára, 193,9 millióra ugrik az ilyen készülékek iránti kereslet.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés