Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egymillió különböző számítógépes vírus

Dotkom

Egymillió különböző számítógépes vírus

Év végére minden tizedik magyarra jut egy digitális kártevő.

Az F-Secure cég bejelentése szerint 2008-ban minden korábbinál gyorsabban gyarapszik az újonnan felfedezett kártevők mennyisége – a finn antivírus-gyártó vállalat laboratóriumába a hét minden napján átlagosan 25 ezer fertőzött fájlminta érkezik, így valószínűsíthető, hogy év végére legalább egymillió különféle kártékony vagy veszélyes programot kell majd felismerniük a biztonsági szoftvereknek.

Miközben a bűnözők minden eddiginél több ártó programot készítenek, a felhasználók gyakran a korábbi évekhez képest kevesebb fertőzésről számolnak be. Ennek a látszólagos ellentmondásnak az a magyarázata, hogy a vírusírók az utóbbi időben megváltoztatták, kevésbé feltűnővé tették kártevő-terjesztési szokásaikat.

Tavaly és tavalyelőtt a legtöbb fertőzést még levélmellékletben terjesztették, ami nagy járványok kialakulásához vezetett (Beagle, MyDoom, Warezov). Ez a módszer napjainkban már nem igazán működik, mivel szinte minden cég és intézmény szűrést alkalmaz az .EXE fájlokhoz hasonló kockázatos mellékletek megállítása érdekében.

A netes bűnözők ezért újabban a “drive-by download” módszert részesítik előnyben, amely webes letöltés révén juttatja el a fertőzést az áldozat gépére. A támadás első körben még mindig kéretlen üzenetek (spam) tömeges kiküldésével veszi kezdetét, melléklet helyett azonban ezek a levelek rosszindulatú weboldalakra mutató hivatkozást tartalmaznak – vagyis az áldozat SMTP protokoll helyett HTTP vagy FTP forgalom révén fertőződik meg.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés