Connect with us

Hirdetés

technokrata

Látványosan büntetett a GVH

Dotkom

Látványosan büntetett a GVH

A versenytörvény alapján kiszabható legmagasabb, az utolsó lezárt üzleti év nettó árbevételének 10 százalékát kitevő – 63,99 millió forint – bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Digitania Kommunikációs Zrt.

-re. A hivatal szerint ugyanis a társaság SMS magic nevű társkereső szolgáltatása reklámozásával megtévesztette a fogyasztókat. A Digitania kommentálja a döntést – mondta lapunknak Müller Ildikó, a cég irodavezetője. A norvég Telenor tulajdonában álló, elsősorban tartalomszolgáltatással foglalkozó Digitania 2006 júniusában kezdte el különböző újságokban reklámozni az SMS magic fantázianevű társkereső szolgáltatását. A hirdetésekben – jellemzően – több hölgy fényképe látható, mellettük egy-két mondatos bemutatkozó szöveggel. A szolgáltató arról is tájékoztatta fogyasztóit, hogyan válaszolhatnak (sms-ben) a hirdetésre és nettó 240 forintot kell fizetni egy ilyen üzenetért.

A GVH vizsgálata szerint a reklámokban megjelent hölgyek fotói nem minden esetben voltak valósak, s ugyancsak nem mindig volt igazi a hölgyek bemutatkozó üzenete sem, azokat sokszor a szolgáltató a “kreatív kampány részeként” alakította ki. Ügyfelei számára a Digitania nem biztosította, hogy minden esetben a fényképen szereplő hölgyekkel léphessenek kapcsolatba, vagy a szöveges ismertetőkben megjelölt személyekkel ismerkedhessenek meg. A képek illusztrációk, a szövegek pedig a szolgáltató reklámüzenetei voltak. A GVH szerint a szolgáltatás működését a zrt. erősen manipulálta. Ráadásul a vállalkozás azt sem bizonyította, hogy a valós személyek hozzájárultak-e ahhoz, hogy saját fotójuk helyett más kép jelenjen meg. Mivel a társaság hirdetései sok fogyasztóhoz jutottak el, és hosszú időn keresztül voltak elérhetők, ráadásul társkereső szolgáltatás üzletpolitikája jogsértő magatartásra épült, a GVH a lehető legsúlyosabb bírságot szabta ki.

A Telenor magyarországi leányvállalatát 2002-ben alapították, cégbírósági adatok szerint a Digitania jegyzett tőkéje 20 millió forint. A technológiai cég a tartalomszolgáltatás mellett, másfajta sms-alapú tevékenyéget is folytat. Információink szerint például kereskedelmi televízióknak is végzett telefonos szavazást. A Digitania mellett a Telenor másik magyarországi érdekeltsége a Pannon.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés