Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szoftvercéggel hadakozik az államkincstár

Dotkom

Szoftvercéggel hadakozik az államkincstár

Újsághirdetésben árulja a Magyar Államkincstár (MÁK) egyes számlavezető szoftvereit egy informatikai cég.

Az IO Számítástechnikai Kft. a T 2000-es kincstári számlavezető rendszert és a T 2000-es babakötvény-alrendszer programalkotási és továbbfeldolgozási jogát árulja – csakhogy erre a MÁK szerint nincs joga, sőt a hirdetés miatt be is akarja perelni a céget. Az IO szerint a kincstár jogtalanul mondta fel a szerződést, ráadásul jelentős összeggel is tartozik a cégnek.

Kilencéves együttműködés után váratlanul szakadt meg a kapcsolat az IO Számítástechnikai Kft. és a MÁK között, miután a múlt évben a kincstár felmondta az informatikai szerződést a céggel. A korábbi szerződés alapján a cég üzemeltette és fejlesztette a MÁK számlavezető rendszerét, mindaddig közös megelégedésre. A szoftver forráskódja ugyan a kincstár birtokában van, ám a továbbfejlesztés jogát – az IO szerint – ők birtokolják. Ezenfelül az uniós pályázatok monitorozását az Országos támogatási monitoringrendszeren keresztül szintén a MÁK végzi, ennek valamennyi jogával pedig az IO rendelkezik. (Ezt az alkalmazást még nem hirdette meg a kft., bár tervezi ennek értékesítését is.) A meghirdetett szoftver tulajdonosa a MÁK, bár azt az IO dolgozta ki és üzemeltette is 2007. március 1-jéig – erősítette meg kérdésünkre írásban a kincstár sajtóosztálya. A MÁK szerint ezt követően rendszerfejlesztési és üzemeltetési kérdésekben vita alakult ki köztük, emiatt mondták fel a szerződést. A kft. korábbi vezetője szerint viszont tavaly márciusban rendes felmondás történt és nem kaptak olyan dokumentumot, amelyben az állami intézmény a cég munkájával kapcsolatban elégedetlenségét fejezte volna ki. Az egy éve kezdődött vita a bíróságon folytatódik, miután a MÁK a peres eljárást választotta. A bíróság a tárgyalást még nem tűzte ki, a szakértők kirendelése folyik.

A kincstár szerint a meghirdetett szoftverjogok nem forgalomképesek – hiszen a program teljes egészében jogszabályban meghatározott kincstári feladatok teljesítésére szolgál – és nincsenek is az IO tulajdonában. Ezzel szemben Kövér Hedvig, a kft. korábbi vezetője kérdésünkre azt mondta: az IO minden meghirdetett jogával, szerződéssel bizonyíthatóan, rendelkezik. Így a továbbfeldolgozás joga vagyoni értékű jogként, továbbá a díjkalkulációs modul szerzői és vagyoni joga egyaránt adásvétel tárgya lehet. (A szoftverjogok értékét szakértők több száz millió forintra teszik.)A bizonytalan informatikai helyzet nem érinti a kincstárat és az informatikai rendszer működését sem fenyegeti veszély, mert “a rendszert a kincstár működteti és fejlesztette tovább” – közölték érdeklődésünkre. A bizonytalan jogi helyzetet azonban tovább bonyolítja, hogy a MÁK-ban a fejlesztési és üzemeltetési feladatokat ma azok a szakemberek látják el, akik korábban ezt a feladatot az IO alkalmazottjaiként tették. Ellenük polgári peres eljárást indított a cég – így ez érintheti az informatikai rendszer üzemeltethetőségét is.

A kincstár hitelrontásnak minősíti a HVG-ben megjelent hirdetést, ezért a közeljövőben emiatt is bírósági eljárást kezdeményez a cég ellen.

A szoftver forráskódja ugyan a kincstár birtokában van, ám a továbbfejlesztés jogát – az IO szerint – ők birtokolják.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés